Τοπικά Νέα

Δ. Τερζής: Ενιαία ταυτότητα με βάση την πέτρα και την παράδοση στο σύνολο της ορεινής Τριφυλίας

Όπως μας διδάσκει ο Καζαντζάκης: “Το πρώτο μας χρέος εκτελώντας την θητεία μας στην ράτσα, είναι να νοιώθουμε μέσα μας τους προγόνους”.
Μια βόλτα στα χωριά της περιοχής μας μπορεί να μας πείσει για το αντίθετο! Από τις σημαντικότερες εικόνες που τις συναντάμε και σήμερα και θα μπορούσαν να αφυπνίζουν αυτή τη θύμηση, είναι τα παλαιότερα σπίτια. Τα σπίτια που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν οι προ-παππούδες μας, οι παππούδες μας, αλλά και αυτοί που μας ανάστησαν, οι γονείς μας! Μερικά από αυτά αναπαλαιώθηκαν για να μας θυμίζουν την δύναμη και την ομορφιά της απλότητας, ενώ – σε πείσμα των καιρών – υπάρχουν και κάποια που ακόμα κατοικούνται.
Γιατί καταστρέψαμε αυτές τις εικόνες; Γιατί επιλέξαμε να θάψουμε την παράδοση μας και αντικαταστήσαμε κάθε «παλιά» ομορφιά αυτού του τόπου; Πόσο δύσκολο θα ήταν να απαγορευτούν η «νέας γενιάς» κατοικίες σε μικρά χωριά μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων και να διατηρηθεί έτσι η παραδοσιακή ομορφιά τους; Και ύστερα, τουριστικά πόσο πιο εύκολο θα ήταν να τα αναδείξουμε και να τα βοηθήσουμε να πάρουν και πάλι ζωή; Oυτοπία; OXI !
Περιοχές όπως η Αράχωβα και το Πήλιο βάσισαν την τουριστική τους φιλοσοφία και εξέλιξη πάνω στα γραφικά σοκάκια και την παραδοσιακή όψη που εμείς αποτάξαμε. Θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός, με ενιαία ταυτότητα με βάση την πέτρα και την παράδοση στο σύνολο της ορεινής Τριφυλίας.
Συνηθίζουμε να αγαπάμε και να προβάλουμε τα παραθαλάσσια μέρη μας. Κάντε μια βόλτα στην ορεινή Τριφυλία! Μαγεία…

Δημήτρης Τερζής

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button