Αγροτικά

ΕΕ: Τους 20.600 τόνους ελαιολάδου έφτασαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2018

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια τόνους ελαιόλαδου, συνολικής αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγαγαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018, με το 1 εκατομμύριο εξ αυτών (67%) να καταλήγει σε άλλα κράτη της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ως προς τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με διαφορά ήταν το 2018 η Ισπανία, που εξήγαγε 301.400 τόνους ελαιόλαδου, αντιπροσωπεύοντας το 52% των εξαγωγών ελαιόλαδου από την Ε.Ε. προς τρίτες χώρες. Ακολούθησε η Ιταλία με 191.000 τόνους (33%), η Πορτογαλία με 56.000 τόνους (10%) και π Ελλάδα με 20.600 τόνους (4%).

Να θυμίσουμε ότι όταν Eurostat μιλάει για «εξαγωγές», αναφέρεται μόνο προς τις Γ΄χώρες, εκτός της ΕΕ, και όχι για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και τις μεγάλες ποσότητες του χύμα προς Ιταλία και Ισπανία. Επειδή μάλιστα δεν υπήρξαν ποτέ επίσημα στατιστικά στοιχεία που να διακρίνουν το χύμα από το τυποποιημένο, γι αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια όσες μελέτες και άρθρα έχω δημοσιεύσει βασίζονταν σε αυτή την προσέγγιση, δηλαδή προς Ιταλία και Ισπανία είναι το χύμα, ενώ προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και προς τις Γ΄χώρες είναι το επώνυμο τυπποιημένο.

Πηγή:ec.europa.eu

Σημείωση. Να θυμίσουμε ότι όταν Eurostat μιλάει για «εξαγωγές», αναφέρεται μόνο προς τις Γ΄χώρες, εκτός της ΕΕ, και όχι για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και τις μεγάλες ποσότητες του χύμα προς Ιταλία και Ισπανία. Επειδή μάλιστα δεν υπήρξαν ποτέ επίσημα στατιστικά στοιχεία που να διακρίνουν το χύμα από το τυποποιημένο, γι αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια όσες μελέτες και άρθρα έχω δημοσιεύσει βασίζονταν σε αυτή την προσέγγιση, δηλαδή προς Ιταλία και Ισπανία είναι το χύμα, ενώ προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και προς τις Γ΄χώρες είναι το επώνυμο τυποποιημένο. (ΒΖ)

Πηγή:olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button