Αγροτικά

Εικόνες ελαιολάδου από Ιταλία και Τυνησία

Στην Τυνησία …

… το ελαιόλαδο αποτελεί στρατηγικό τομέα για την οικονομία της. Ανασταλτικός παράγων ότι η καλλιέργεια είναι ξηρική με χαμηλές βροχοπτώσεις, περί τα 300 ml. Αποτέλεσμα οι έντονες διακυμάνσεις της παραγωγής, όπου από τους 400 χιλ. τόνους της περυσινής εσοδείας, φέτος αναμένονται μόνο 140 χιλ. τόνοι.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του 1,50€/κιλό δεν καλύπτει τα κόστη του ελαιοπαραγωγού, ωστόσο οι ελαιώνες συνεχώς επεκτείνονται με νέες φυτεύσεις, που έχουν αποτέλεσμα και την άνοδο της τιμής των δενδρυλλίων.

Η απουσία συνεταιρισμών στερεί τους παραγωγούς από διαπραγματευτική δύναμη με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Οι χαμηλές τιμές και η επικράτηση του χύμα έναντι του τυποποιημένου αποτελούν αντικίνητρα βελτίωσης της ποιότητας και υποβαθμίζουν την προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιτευχθεί.

Στην Ιταλία…

… παρά το γεγονός ότι έχει παραγωγή ελαιολάδου περίπου ίση με της Ελλάδας (ανάλογα με τις ετήσιες διακυμάνσεις παρενιαυτοφορίας), διαθέτει 3.600 ελαιοτριβεία (δηλαδή περίπου 4 φορές περισσότερα από την Ελλάδα), ενώ και το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων  των ελαιοπαραγωγών είναι μικρό, όσο περίπου και στην Ελλάδα. Αυτό καταρρίπτει την ιδιαίτερα διαδεδομένη άποψη ότι για τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα στην Ελλάδα κύριος υπεύθυνος είναι ο μικρός κλήρος.

Η κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγός Πούλια έχει χάσει από την Xylella f. περίπου 500 χιλ. στρέμματα.

Για τη φετινή εσοδεία 2020/21 αναμένουν μεγάλη μείωση της παραγωγής, περίπου 60% σε σύγκριση με πέρυσι, δηλαδή 260-270.000 τόνους, ενώ οι τιμές των έξτρα παρθένων θα σκαρφαλώσουν γύρω στα 6,00€/κιλό.

Ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι το online μάρκετινγκ αλλάζει τη διαπροσωπική επαφή του πωλητή με τον καταναλωτή, για τον οποίο χρειαζόμαστε μια στρατηγική επιμόρφωσής του, εστιασμένη στο τι πραγματικά σημαίνει η έννοια «ποιότητα».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον Δρ. Gino Celletti (εμπειρογνώμονα στην εμπορία ελαιολάδου, Ιταλία) και τον Δρ. Ajmi Larbi (Διδάκτωρ Ινστιτούτου Ελιάς της Τυνησίας, Τυνησία) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης για την τρέχουσα ελαιοκομική σεζόν που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button