Τοπικά ΝέαΧώρα

Εκδήλωση μνήμης για την μάχη της Χώρας στο Γεφύρι του Μανούσου [βίντεο]

Από τις σπουδαίες στιγμές της αντίστασης η μάχη στο “Γεφύρι του Μανούσου”, ανάμεσα στη Χώρα και την Αγορέλιτσα (Αμπελόφυτο), στις 19 Ιουλίου 1944

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την μάχη της Χώρας, στο Γεφύρι του Μανούσου, στον χώρο του μνημείου, μεταξύ Χώρας και Αμπελόφυτου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί από την Κοινότητα Χώρας και την Κοινότητα Αμπελοφύτου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης χωρίς πολιτική χροιά και πεποιθήσεις, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός της περιοχής, κάτι που τονίστηκε από τους ομιλητές της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία με το ιστορικό της μάχης και κατάθεση στεφάνων.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χώρας κ. Διονύσιος Δημητρόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελοφύτου κ. Παναγώτης Ψυχογιός, ο Αντιδήμαρχος Δήμους Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριος Γαϊτάνης  και ο σύμβουλος – επικεφαλής της παράταξης “Νεστόριος Σοφία” Δημήτρης Βρεττάκος.

Δείτε βίντεο:

 

Σχετικά Άρθρα

8 Σχόλια

  1. Η μάχη έγινε ανάμεσα σε ένα τάγμα του ΕΛΑΣ και μια γερμανική φάλαγγα
    Κάποιοι πολέμησαν τους κατακτητές και κάποιοι ήταν συνεργάτες των κατακτητών και προδότες
    Ποιος λέει ότι δεν έχει πολιτική χροιά όταν μετά τα πράγματα αντιστράφηκαν και οι ήρωες που αντιστάθηκαν στους ναζί και τις θηριωδίες τους διώχθηκαν από το κράτος των συνεργατών των Γερμανών και των μαυραγοριτών

    1. Αλήθειες που όμως πρέπει να λέγονται για να μαθαίνουν οι νέοι για το ποιοι είναι ήρωες, ποιοι έκαναν πραγματικό αγώνα εκείνα τα μαύρα χρόνια και τι κέρδισαν αμέσως μετα; εξορίες, φυλακές, ξερονήσια, βασανιστήρια, ανελέητο κυνηγητό για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αντίθετα όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τις εγκάθετες κυβερνήσεις τους έγιναν νομάρχες, δήμαρχοι, υπουργοί, βουλευτές, χωροφύλακες, στρατιωτικοί κλπ είναι όλοι αυτοί που “στελέχωσαν” την νέα αστική τάξη αφού προηγουμένως είχαν φροντίσει να βγάλουν επιμελώς εκείνες τις κουκούλες και εκείνο το καρφί από το παπούτσι τους που τους “χαρακτήριζε” και το σύστημα έτσι να τους ξεπλύνει στα μάτια και στη συνείδηση του ρημαγμένου λαού.

      1. Αγώνας δεν είναι το να αποκεφαλιζεις τους συμπολίτες σου με κονσερβοκουτια επειδή αρνηθηκαν να προσκυνήσουν το σφυροδρέπανο. Για να μην τρελαθουμε τελειως…

        1. Ο καθ’ ένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί κονσερβοκούτια και σφυροδρέπανα, όμως η ιστορία δεν ξεπλένεται τόσο εύκολα όσο νομίζεται, η Κοκκινιά, ο Χορτιάτης, η Κάνδανος, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα κλπ είναι σημεία ιστορικής αναφοράς για το ποιοι και πως προκάλεσαν αυτά τα αίσχη, ποιοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και πάνω στο αίμα αθώων έκαναν περιουσίες και καριέρες.

          1. Τους αθώους τους έσφαξαν τόσο οι σβάστικες όσο και τα σφυροδρέπανα, όλα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα, με ημερομηνίες και ονοματεπώνυμα, δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη για να μην γνωρίζουμε την ιστορία της πατρίδος μας.

  2. κύριε Λαέρτη, συμμερίζομαι τον πόνο σας που ζείτε σε μία περιοχή που την έχουν επισκεφθεί βασιλιάδες, «δικτάτορες», έναν νομό που δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από 55% σε εθνικές εκλογές, αλλά κάντε υπομονή.2 χρόνια μένουν και μετά ακολουθεί και άλλη πίκρα

    1. Αγαπητέ δεν τραβάω κανένα ζόρι και καμιά πίκρα για τα όσα χρόνια ξαναβγάλετε το Μητσοτάκη, αντίθετα δυστυχώς το θεωρώ δεδομένο για ακόμα άλλη μια 4ετια, εξάλλου δεν ανήκω σε καμιά κυβερνώσα ψευτοαριστερά για να μου κουνάτε το δάχτυλο, όμως εξηγήστε πρώτα εσείς στον εαυτό σας πχ τη στάση του Κυριάκου στη συμφωνία των Πρεσπών και πόσο γαργάρα καλείστε να το κάνετε, μαζι με Αδώνιδες Βορίδηδες κλπ εθνοπατριώτες Μακεδονομάχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button