Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή αρχηγού

Επί της ουσίας και με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρεάς Λοβέρδος φαίνεται να ξεχωρίζουν.

Κορυφώνεται η μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς απομένει μόλις μια εβδομάδα για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Την Δευτέρα, εξάλλου, οι υποψήφιοι αναμένεται να παίξουν τα… ρέστα τους στο debate, που θα γίνει χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αφού διαφώνησε με τα «διαδικαστικά» αποφάσισε να μη συμμετέχει. Οι «πέντε», πάντως, φαίνεται να ακονίζουν τα ξίφη τους για τη τηλεμαχία, την στιγμή που αυτό που κυριαρχεί στους διάδρομους της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου.

Επί της ουσίας και με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρεάς Λοβέρδος φαίνεται να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να διαφέρει σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Όχι σε ότι αφορά τα φαβορί, αλλά κυρίως στο ποιοι δύο θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν ως οι επικρατέστεροι, αλλά στην Χαριλάου Τρικούπη κρατούν ακόμα μικρό καλάθι.

 

Συμμαχίες
Την ίδια ώρα, η κουβέντα στο Κίνημα Αλλαγής έχει ανοίξει σχετικά με τις συμμαχίες, δηλαδή ποιον θα στηρίξουν οι «τρεις», κατ’ αρχήν, που θεωρούνται τα αουτσάιντερ. Δημοσίως, οι γνωρίζοντες λένε ότι δύσκολα κάποιος εκ των Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο και Π. Χρηστίδη θα στηρίξουν ανοιχτά έναν εκ των διεκδικητών, ωστόσο όλοι έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα. Ο Χ. Καστανίδης αλλά και ο Π. Γερουλάνος θεωρούνται πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου ενώ ο Π. Χρήστιδης εμφανίζεται ως «ουδέτερος». Δύσκολα, πάντως, από τις όποιες συμμαχίες θα ωφεληθεί ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος πολλοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει ένα πιο… μοναχικό δρόμο εάν βρεθεί στο δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) εάν στον δεύτερο γύρο προκριθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος-Γιώργος Παπανδρέου, το 52% θα ψηφίσει Λοβέρδο και το 39% Παπανδρέου. Εάν στον δεύτερο γύρο περάσουν Νίκος Ανδρουλάκης-Ανδρέας Λοβέρδος, νικητής αναδεικνύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47% κι έπεται ο Λοβέρδος με 42%, και τέλος σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η συντριπτική πλειοψηφία (56%) θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι η επόμενη ημέρα. Με δεδομένο ότι το κόμμα δείχνει δημοσκοπικά να ανεβαίνει, μια νέα εσωκομματική κόντρα ή ακόμα και μια αποχώρηση, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη. Οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους διεκδικητές είναι δεδομένες και αυτό που αναζητάτε είναι μια κοινή συνισταμένη. Πολλοί, βέβαια, υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί, αφού οι διαφορές είναι τουλάχιστον δομικές…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button