Κόσμος

Εκπαιδεύουν μέλισσες να εντοπίζουν δείγματα μολυσμένα με κορωνοϊό

Ολλανδοί ερευνητές εκπαίδευσαν μέλισσες να αναγνωρίζουν δείγματα μολυσμένα με κορωνοϊό, καθώς έχουν μια ασυνήθιστα οξεία αίσθηση όσφρησης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο αναμονής για αποτελέσματα τεστ σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

Πώς οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τις μέλισσες

Για να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή αφού τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με κορωνοϊό. Έτσι, οι μέλισσες έμαθαν αυθόρμητα να επιμηκύνουν τη γλώσσα τους για να πάρουν μια ανταμοιβή, όταν τους έδειχναν ένα μολυσμένο δείγμα, όπως εξηγεί ο καθηγητής ιολογίας, που συμμετείχε στην έρευνα, Βιμ φαν ντερ Πόελ.

«Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις τοποθετούμε σε ένα εξάρτημα», είπε ο επιστήμονας. «Αμέσως μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα, τους δείχνουμε και ζαχαρόνερο. Αυτό που οι μέλισσες κάνουν είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να πάρουν το γλυκό νερό» πρόσθεσε.

Η επιμήκυνση της γλώσσας της μέλισσας για να πιει αποτελεί επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Wageningen.

Τα αποτελέσματα ενός τεστ για τον κορωνοϊό ίσως χρειάζονται ώρες ή ημέρες για να βγουν, ωστόσο οι μέλισσες μπορούν να δώσουν αμέσως μια απάντηση. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι η μέθοδος είναι φθηνή και θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν χώρες που τα τεστ είναι ελάχιστα.

Οι αμφιβολίες

Από την άλλη, ο Ντιρκ ντε Γκράαφ, ένας καθηγητής που εξειδικεύεται σε μέλισσες, έντομα και στην ανοσολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο Ghent στο Βέλγιο, εκτίμησε ότι η τεχνική αυτή δεν θα αντικαταστήσει τις πιο συμβατικές μορφές ενός τεστ Covid-19 στο εγγύς μέλλον.

«Είναι μια καλή ιδέα, όμως θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασσικά διαγνωστικά εργαλεία παρά να χρησιμοποιώ μέλισσες για αυτό. Είμαι τεράστιος θαυμαστής των μελισσών, όμως θα τις χρησιμοποιούσα για άλλους σκοπούς παρά για την ανίχνευση της Covid-19» ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button