Τοπικά Νέα

Εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων του Δήμου Τριφυλίας

Από τις 29 σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στον Δήμο Τριφυλίας, μόνο μία διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας σε ισχύ.

Την έγκριση της μελέτης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας», προϋπολογισμού 53.939,24€ και χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του Δήμου Τριφυλίας, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής στις 20-03-2020 εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Η χρηματοδότηση της Πράξης αφορά ποσό 135.780,00€ από το Πρόγραμμα
Δημοσίων Επενδύσεω, εκ των οποίων τα 53.940,00€ αφορούν στην ανάθεση εκπόνησης μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας και την σύνταξη και παράδοση τευχών δημοπράτησης. Με την 274/2019 απόφασή του, το ΔΣ του Δήμου Τριφυλίας ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την χρηματοδότηση των ανωτέρω μελετών και της υλοποίησής τους και με την 83/2020 απόφαση το ΔΣ αποδέχθηκε την εν λόγω χρηματοδότηση. Σε συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπόνησε την 28/2020 μελέτη για την ανάθεση της εκπόνησης μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας και απέστειλε στην Οικονομική Υπηρεσία αίτημα για ανάληψη Δαπάνης. Με το από 24/07/2020 η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ζήτησε βεβαίωση αδυναμίας εκπόνησης των ανωτέρω μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία (η οποία και απεστάλη) και απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής για την ανάθεση των μελετών. Σύμφωνα με την Διεύθυνση ΤΥ&ΠΠ, οι αποφάσεις 274/2019 και 83/2020 του ΔΣ επαρκούν για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης των μελετών πυροπροστασίας. Με το 17/09/2020 η Οικονομική Υπηρεσία αναφέρει ότι οι προαναφερθείσες αποφάσεις δεν αρκούν και ζητά νέα απόφαση ΔΣ.

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της 28/2020 μελέτης της ΔΤΥ&ΠΠ. Επιπλέον, ενέκρινε την εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης μελετών σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη με τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού, εφόσον το ύψος του προϋπολογισμού ξεπερνά το όριο της απευθείας ανάθεσης από τον Δήμαρχο ενώ δεν ξεπερνά το όριο των 60.000,00€ προ ΦΠΑ.

Η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη διότι από τις 29 σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στον Δήμο Τριφυλίας, μόνο μία διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας σε ισχύ. Η συμμόρφωση των σχολικών μονάδων με την ισχύουσα νομοθεσία στο τομέα της ενεργητικής πυροπροστασίας με στόχο την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι επιτακτική. Μέσω των μελετών και της υλοποίησης όλων των απαραίτητων μέτρων αναμένεται να εκδοθούν πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η μελέτες αυτές δεν είναι δυνατόν να εκπονηθούν από την ΔΤΥ&ΠΠ διότι (όπως αναφέρεται και στο 11777/2020 έγγραφο) απαιτείται ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού και εξειδικευμένο υπολογιστικό πρόγραμμα που δεν τα διαθέτει η Υπηρεσία.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button