Ελλάδα

«Εκρηκτικό» κλίμα στις φυλακές λόγω κορωνοϊού – Αποφυλακίσεις και μέτρα προστασίας ζητούν οι κρατούμενοι

Με βραδυφλεγείς βόμβες μοιάζουν οι ελληνικές φυλακές την περίοδο αυτή. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά καταστήματα ανησυχεί προσωπικό και εγκλείστους, με τους τελευταίους να πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περισσότερες κατηγορίες κρατουμένων ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός αποφυλακίσεων. Η κεντρική διοίκηση και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι υπάλληλοι που ζουν από κοντά τις καταστάσεις φοβούνται εξεγέρσεις και επεισόδια.

Στις φυλακές της Κρήτης ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται ένα «εκρηκτικό» κλίμα. Στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων, μία δύσκολη στη διαχείριση της φυλακή παρά το γεγονός ότι είναι καινούργια, υπήρξε έφοδος της Αστυνομίας σε 22 κελιά και κοινόχρηστους χώρους, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν φονικά όπλα. Πιο συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 7 αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά, καρφιά, λαμαρίνες. Βρέθηκαν ακόμα 8 κινητά τηλέφωνα και handsfree.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Πατρίς ,και στις φυλακές Αλικαρνασσού όμως τα τελευταία 24ωρα αρχίζει να διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό κλίμα με κρατούμενους σε πρώτη φάση να βρίσκονται σε μία διαδικασία επαφών με τη διεύθυνση ως προς τα αιτήματα που θέτουν από την πλευρά τους τόσο σε επίπεδο αποφυλακίσεων όσο και μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό. Ζητούν να υπάρξουν περισσότερες αποφυλακίσεις, από την άλλη απαιτούν γάντια και αντισηπτικά. Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς τους είναι ότι αρχικώς θα υπάρξει μία ήπια αντίδραση με στάση που θα εκδηλωθεί εντός των φυλακών και οι μορφές διαμαρτυρίας θα καθοριστούν στην πορεία ανάλογα με τις εξελίξεις. Χθες δεν έλειψε και ένα περιστατικό μικρής έντασης κατά το οποίο κρατούμενοι φέρονται να έσπρωξαν σωφρονιστικό για ένα κελί που διεκδικούσαν για λογαριασμό τους.

Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η ανησυχία και των σωφρονιστικών υπαλλήλων αφού υπουργείο και κεντρική διοίκηση είναι ήξεις-αφήξεις σε σχέση με τις μεταγωγές. Ενώ δηλαδή υπάρχει διαταγή να σταματήσουν, αυτές συνεχίζονται με… εξαιρέσεις. Γίνονται μεταγωγές που αφορούν κυρίως προφυλακίσεις.

Κύκλοι των φυλακών δεν κρύβουν την ανησυχία τους και προειδοποιούν: «είναι θέμα χρόνου η εξάπλωση του ιού στο σωφρονιστικό κατάστημα». Μάλιστα ανέφεραν ότι δύο κρατούμενοι που επέστρεψαν με μεταγωγή στη φυλακή οδηγήθηκαν σε καραντίνα απομόνωσης στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, όμως επειδή ακολούθησε και νέα εισαγωγή από κρατούμενο προφυλακισμένο, η 14ημερη υποχρεωτική καραντίνα «συρρικνώθηκε» κατά το ήμισυ. Στις 7 δηλαδή ημέρες οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε καραντίνα οδηγούνται κανονικά μέσα στα κελιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button