Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Η αγορά μετατοπίζεται ανατολικά, με κέρδη για την Κρήτη

Εφόσον οι εκτιμήσεις για μείωση 50% στην παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου επαληθευτούν, τότε οι τρεις χώρες της Μεσογείου βρίσκονται πιο κοντά

Προς την Ανατολή μετακινείται το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει πλήξει λιγότερο τη χώρα μας και η Ελλάδα να βγαίνει η μεγάλη κερδισμένη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιβηρική Χερσόνησο έχουν ως αποτέλεσμα η παραγωγή του ισπανικού ελαιώνα, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, να έχει πληγεί, καθώς βγήκε μόλις το 50% της συνηθισμένης παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Ισπανία παράγει πάνω από 1 εκατ. τόνους ελαιολάδου τον χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία με ετήσια παραγωγή 300.000 τόνους εκάστη. Εφόσον οι εκτιμήσεις για μείωση 50% στην παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου επαληθευτούν, τότε οι τρεις χώρες της Μεσογείου βρίσκονται πιο κοντά. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ήδη η κλιματική κρίση δείχνει τα “δόντια” της στη Μεσόγειο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ισπανία, η οποία ταλαιπωρείται από μια άνευ προηγουμένου ξηρασία. Και συνεπώς η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου κινδυνεύει να “γκρεμιστεί”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει πλέον σχεδόν στα 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η προηγούμενη φορά που είχε παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση ήταν το 1997, όταν οι τιμές είχαν ανέβει στα 6.225 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Με βάση τις ίδιες αναλύσεις, το γεγονός το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου να μετακινείται προς την Ανατολή επιβεβαιώνεται και από το “άλμα” στην παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας, που αύξησε την παραγωγή της το 2022 στους 400.000 τόνους έναντι των 228.000 τόνων το 2021, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να είναι φέτος τριπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button