Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Που κυμαίνονται οι τιμές

Όπως υπογραμμίσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα (Παρατηρητήριο 17/9/2021), οι βροχές της εποχής αυτής αποτελούν τη μεγαλύτερη είδηση και το πολυτιμότερο δώρο για τη νέα καμπάνια (2021-2022). Αυτό άλλωστε τόνισαν χθες και στη συνδιάσκεψη των 9 χωρών οι εκπρόσωποι των Μεσογειακών χωρών.

Κατά τα άλλα, οι τιμές διατηρούνται μεν στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά με μία εμφανή πτώση των ισπανικών. Βλέπουμε λοιπόν, ότι στην Ισπανία:

– Τα έξτρα υποχωρούν σχεδόν κατά 0,10€, στα 3,23€/κιλό

– Τα παρθένα στα 3,05€/κιλό και αυτά που προορίζονται για εμφιάλωση ως έχουν στα 3,10-3,20€/κιλό

– Ο βιομηχανικός άσσος αφού έχασε τα 3€/κιλό, υποχώρησε και άλλο, στα 2,875€/κιλό

– Το ραφινέ διατηρείται μεταξύ 2,97 και 2,99€/κιλό

Η υποχώρηση της Ισπανίας είχε προαναγγελθεί (βλ. Η Ισπανική βιομηχανία σνομπάρει το περυσινό ελαιόλαδο). Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι τις ημέρες αυτές στην Expoliva συγκεντρώνεται όλος ο ελαιοκομικός κόσμος και δεν αποτελεί μόνο ένα “πανηγύρι”, αλλά και ένα χώρο έντονων διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών, που καθορίζουν την πορεία του προϊόντος.

Παράλληλα, η Ιταλία έχει σταθεροποιηθεί στα 4,10 έως 4,20€/κιλό για τα έξτρα, 2,75€/κιλό το λαμπάντε 3° και 2,70 το λαμπάντε 5° ενώ το ραφινέ ανεβαίνει στα 3,10€/κιλό.

Ενδιαφέρον έχει ότι κάποια πρώτα ελαιοτριβεία της Σικελίας “λάδωσαν” μεν, αλλά με τιμές 4,90€/κιλό, δηλαδή ελαφρά κατώτερες των περυσινών.

Ελαφρά πτωτικά κινούνται τα εξτρίσιμα της Τυνησίας με 3,20-3,30€/κιλό, του Μαρόκου σταθερά στα 3,30-3,40€/κιλό, ενώ το Τούρκικο ραφινέ πέφτει στα 2,78-2,82€/κιλό.

Το πυρηνέλαιο συνεχίζει να σκαρφαλώνει ανοδικά και το ραφινέ βρίσκεται στα 1,60€/κιλό.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα μάλλον έχασε το ανοδικό momentum που περιμέναμε. Ίσως ένα 15% των σημερινών αποθεμάτων που έχουν αποθηκευτεί υπό άριστες συνθήκες να ακούσει σοβαρές προτάσεις καλών αγοραστών. Όμως, όσο οι εβδομάδες περνούν τόσο ο παρατεταμένος φετινός καύσωνας θα απειλεί με ποιοτική υποβάθμιση τα εναπομείναντα λάδια.

Το υπάρχον αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα άριστα έξτρα σε τιμές 3,55€/κιλό (τιμή άφιξης, CIF), 3,40€/κιλό τα συνήθη έξτρα και 2,60-2,70€/κιλό τα λαμπάντε 5 βαθμών.

Σε μερίδα του ελληνικού αγροτικού τύπου άρχισαν να καλλιεργούνται τα ετήσια σενάρια για τα αγουρέλαια άνω των 5€. Το πρώτο πράγμα που θα ευχόμουν είναι να μην παρασυρθούν, όπως συνέβη πέρυσι, αρκετοί παραγωγοί που έσπευσαν να παραβιάσουν τους νόμους της φύσης, με αποτέλεσμα όχι μόνο τις πολύ χαμηλές αποδόσεις, αλλά και να πάρουν πυρηνέλαιο αντί για αγουρέλαιο. Φέτος, μάλιστα, με την παρατεταμένη ξηρασία και τους καύσωνες που προηγήθηκαν, έτσι και αλλιώς η χρονιά θα είναι όψιμη. Και επειδή η Ελλάδα έχει πολλές όψεις, θα υπάρξουν όπως κάθε χρόνο οι ιδιαιτερότητες των πρώιμων Αγίων Αποστόλων, του Κρανιδίου και της Χαλκιδικής.

Το δεύτερο πράγμα που θα ευχόμουν είναι πράγματι οι τιμές να ξεπεράσουν τα 5€.

Αλλά το τρίτο πράγμα που σημειώνω είναι ότι τα αγουρέλαια της Σικελίας -γνωστά και περιζήτητα στους γευσιγνώστες για τις ντομάτες και τα άλλα ωραία τους – ξεκίνησαν με 4,90€/κιλό. Άρα, ένα ελληνικό ξεκίνημα 2-3 βυτίων με 4,30-4,40€/κιλό και βλέπουμε στη συνέχεια , ακούγεται σαν ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Επιτραπέζια Ελιά

Να κλείσουμε με τις επιτραπέζιες ελιές που είναι στο φόρτε τους, ειδικά η “Χαλκιδικής”. Σήμερα οι κονσερβολιές είναι στο 1,50 €/κιλό (τα 110 τεμ) και οι χαλκιδικής αγοράζονται και με 1,60 €/κιλό.

Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η “σκούπα” είναι ό,τι καλύτερο για τους παραγωγούς και την σωστή λειτουργία της αγοράς.
Και, θα επιμένω, ότι ο ίσιος δρόμος της καμήλας είναι προτιμότερος από τις μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες των τιμών.

——–

Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους. Ωστόσο, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συμβουλές εμπορικών πράξεων για τις οποίες ο συγγραφέας δεν φέρει καμία ευθύνη.

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button