Αγροτικά

Ελαιόλαδο: Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ανάκαμψη τιμών παραγωγού βλέπει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ κάνει λόγο για κάποια σημάδια ανάκαμψης των τιμών, που φάνηκαν τελευταία σε περιορισμένες περιπτώσεις ειδικών λαδιών (Μαυρελιά και Μανάκι) στην Πελοπόννησο και αγουρόλαδων, βιολογικών κυρίως, στην Κρήτη. Και σε αυτά όμως οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό.

Αναφορικά με τις τιμές για τα συνήθη λάδια της περσινής περιόδου, τα οποία στα πλείστα ελαιοτριβεία ήδη εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 27ης/10/21, συνεχίζουν να είναι περίπου ίδιες, κινούμενες στα 3,20-3,30 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται όμως ότι οι μέγιστες τιμές που διαμορφώθηκαν το 2021, στην Ισπανία και Ελλάδα, γενικά ήταν αρκετά υψηλότερες απ’ ό,τι οι αντίστοιχες το 2019 και το 2020.

Και αυτό που οπωσδήποτε είναι συνέπεια της μειωμένης παραγωγής, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρή προϋπόθεση για διατήρηση ή και άνοδο των τιμών. Ισχύει όμως εάν και εφόσον οι παραγωγοί δεν υποκύψουν σε τεχνάσματα επιτηδείων και μεσιτών και δεν αρχίσουν να πουλούν στις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές.

Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει προκλητικά επί σειρά ετών είναι η συνεχιζόμενη διαφορά τιμής όχι μόνο σε σχέση με την Ιταλία, αλλά και σε σχέση ακόμη και με την Ισπανία. Και η πρόκληση αυτή βέβαια απευθύνεται κυρίως στους πολιτικούς της χώρας. Όμως απευθύνεται και στους ελαιοπαραγωγούς και τους ηγέτες τους, που θα πρέπει κάποτε με τεκμηριωμένες προτάσεις να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος.

Ο ΣΕΔΗΚ ήδη έκανε τις δικές του προτάσεις. Επιβάλλεται όμως να γίνουν και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα.

Ως προς τις ποσότητες που περιμένουμε για φέτος, ο Νίκος Μιχελάκης σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Κοινή είναι η διαπίστωση για μειωμένη παραγωγή κατά 50-60% σε σχέση με πέρυσι στην Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη η ερχόμενη παραγωγή εκτιμάται ίδια ή και χαμηλότερη από την επίσης χαμηλή περσινή, δηλαδή κάτω από 70 χιλιάδες τόνους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button