ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Ελιά: Εξηγήσεις για την απόσυρση δραστικών φυτοφαρμάκων ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, την οποία κοινοποιεί στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, το Δήμο Τριφυλίας και τους βουλευτές Μεσσηνίας, ζητεί εξηγήσεις για την απόσυρση δραστικών φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση πολλών εντόμων και μυκήτων στην ελιά.

Αναλυτικά η επιστολή:

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ζητά εξηγήσεις και πληροφορίες όσον αφορά την απόσυρση σε μια σειρά δραστικών για την καταπολέμηση εντόμων όπως (δάκος, ρυγχίτης, πυρηνοτρήτης, καλόκορη, βαμβακάδα & άλλες ψώρες )και των μυκήτων όπως (γλοιοσπόριο, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο)

Η έλλειψη αυτών των δραστικών και κυρίως του dimethoate θα έχει σαν αποτέλεσμα:

α) Την αύξηση του κόστους φυτοπροστασίας της ελιάς και κατά συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής

β) Μη σωστή διαχείριση της ανθεκτικότητας στο δάκο, ενός εχθρού που σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγή

γ) Την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου και την παρουσία υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο που παράγεται από τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τους αρμοδίους του υπουργείου:

α) Να θωρακίσουν ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και όλους τους καλλιεργητές, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ τις υπό απόσυρση δραστικές με άλλες αποτελεσματικές με χαμηλό κόστος

β)Καλύτερη διαχείριση της ανθεκτικότητας στο δάκο, ενός εχθρού που σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς την παραγωγή

γ)Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου και την απουσία υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο που παράγεται από τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες .

Το Δ.Σ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button