Αγροτικά

Ελιές Καλαμών: Το 40% της παραγωγής παραμένει στα δέντρα στην Αιτωλοακαρνανία

Σημαντικό ποσοστό ελαιοπαραγωγών, κυρίως από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, βλέπουν ακόμη την παραγωγή τους πάνω στα δέντρα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τη συλλέξουν. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν το μαύρισμα των ελιών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν πράσινες. Στη συνέχεια, ακολούθησε το ζάρωμα του καρπού, με όλα τα προβλήματα που αυτό επιφέρει, ποιοτικά, διαχειριστικά κ.ά. Για να επανέλθει στην αρχική του μορφή θα πρέπει να ανέβουν οι θερμοκρασίες και αυτό συμβαίνει μετά τον Φεβρουάριο.

Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο Παναγιώτης Τζαχρήστας, γεωπόνος και παραγωγός ελιάς από τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, «ένα μεγάλο ποσοστό της φετινής παραγωγής παραμένει στα ελαιόδεντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οψίμηση της παραγωγής δεν βοήθησε τους ελαιοπαραγωγούς να συλλέξουν νωρίτερα τους καρπούς και περιμένουν την άνοιξη μέχρι να “γυρίσουν” οι ελιές. Στην περιοχή μας, οι ελιές που δεν έχουν συλλεχθεί ξεπερνούν ακόμα και το 40%».

Η παραγωγή φέτος ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το παρελθόν. Δυστυχώς, η χρονιά είναι όψιμη, με αποτέλεσμα πολλές ελιές να παραμένουν μέχρι και σήμερα στα ελαιόδεντρα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Ηλία Μαυράκη, γεωπόνου και ελαιοπαραγωγού από το Νεοχώρι Μεσολογγίου. «Η παραγωγή φέτος ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το παρελθόν. Δυστυχώς, η χρονιά είναι όψιμη, με αποτέλεσμα πολλές ελιές να παραμένουν μέχρι και σήμερα στα ελαιόδεντρα. Στο σύνολό τους οι καρποί είναι ζαρωμένοι και για να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή θα πρέπει να περάσει ο χειμώνας. Μέρα με τη μέρα ο καρπός υποβαθμίζεται ποιοτικά και σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που παραμένουν στα ελαιόδεντρα θα πέσει στο έδαφος μέχρι να ξεκινήσει η συλλογή την άνοιξη».

Για ελαιοποίηση φυσικά δεν γίνεται λόγος, καθώς οι χαμηλές τιμές του λαδιού αποτρέπουν αυτή την πρακτική γιατί οικονομικά είναι ασύμφορη. Παράλληλα, και σύμφωνα με μαρτυρίες και άλλων παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το γλοιοσπόριο, το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους καρπούς.

Καλύτερη η εικόνα στη Λοκρίδα

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Λοκρίδα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έχει συλλεχθεί και βρίσκεται στις κάδες ή έχει πουληθεί. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Φθιώτιδας, ο Τάσος Σουλτανόπουλος, γεωπόνος και παραγωγός ελιάς, αναφέρει: «Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συλλογή της ελιάς, η οψίμιση της παραγωγής έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μαύρισμα του καρπού και ένα ποσοστό οδηγήθηκε στην ελαιοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές είναι καθηλωμένες και οι παραγωγοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι, λόγω και της τιμής του λαδιού, που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εμπορικές πράξεις, με την τιμή της βρώσιμης ελιάς να καθηλώνεται στο 1 ευρώ για τα 200 τεμάχια και του λαδιού να είναι κάτω από 2 ευρώ».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button