ΕκπαίδευσηΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ελιά και το λάδι στα Φιλιατρά [εικόνες – βίντεο]

«Η ελιά και το λάδι στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας»

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Κοινωνιολογίας και με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, έχοντας υπόψη τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 11.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο, με ακροατήριο τους μαθητές του Λυκείου της πόλης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του ΓΕΛ Φιλιατρών, Γιάννης Κίτσος, ενώ ομιλητές ήταν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια και τις οικονομικές προοπτικές της, και ο λογοτέχνης -πρώην δήμαρχος Τριφυλίας- Κώστας Κόλλιας–Ερανιώτης με θέμα «Η ελιά και το λάδι στην κοινωνική ζωή και παράδοση», βασισμένο στο πρόσφατο βιβλίο του «Το τραγούδι της δέμπλας», έκδοση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, το οποίο θα διανεμήθηκε δωρεάν στους μαθητές.

Στην ομιλία του ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε πως η Τριφυλία αποτελεί ένα σπουδαίο αγροτικό και παραγωγικό κέντρο με ποιοτικά προϊόντα και προοδευτικούς παραγωγούς, οι οποίοι ασχολούνται και φροντίζουν τη γη τους και τις καλλιέργειές τους. Σημείωσε πως οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές καλλιέργειας, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι τα στοιχεία εκείνα που συνδυαστικά αναδεικνύουν την Τριφυλιακή γη ως τόπο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Αναφορά έκανε και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Τριφυλία, με την συντριπτική πλειοψηφία να καλλιεργεί την Κορωνέικη. Πλέον, όπως ανέφερε, η παραγωγή στην Τριφυλία σταθεροποιείται στους 25.000 τόνους – και θα φθάσουν τις 35.000-, και αν κανείς σκεφτεί ότι, οι αποδόσεις αυτές και η παραγωγή μας αυτή είναι από μία καλλιεργούμενη έκταση περίπου 5.000.000 ελαιοδένδρων, καταλαβαίνει κανείς πόσο παραγωγικά είναι τα δέντρα και αυτό οφείλεται στις σύγχρονες τεχνικές, στο μεράκι των ελαιοπαραγωγών και στην προοδευτικότητα αυτών,  δίνοντας δυναμική στον ελαιοκομικό τομέα, που είναι και ο σοβαρότερος στην περιοχή!

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας και λογοτέχνης, Κώστας Κόλλιας–Ερανιώτης, αναφερόμενος στο βιβλίο «Το τραγούδι της δέμπλας», είπε πως πρόκειται για μια “σπονδυλωτή” εργασία, ένα μείγμα ιστορικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό. Όπως ανέφερε, επέλεξε αυτό τον τρόπο για να διαβάζεται ευχάριστα από όλους τους παλιούς, και να νοσταλγήσουν, αλλά να διαβάζεται εύκολα και από τους νέους προκειμένου να μάθουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να τα βιώσουν πλέον.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές να διαβάσουν το βιβλίο γιατί περιέχει πολλές πληροφορίες για την καλλιέργεια της ελιάς, τονίζοντας πως οι περισσότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και αποτελεί εισόδημα για πολλές από αυτές. Τέλος, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους.

Κείμενα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Φιλιατρών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button