Αγροτικά

Ενθουσιασμένοι νέοι αγρότες εκπαιδεύονται – Με σημαντική καθυστέρηση το πρόγραμμα

Ξεκίνησε έστω και με σημαντική καθυστέρηση η τελευταία φάση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών στην Πελοπόννησο. Συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας στο πρόγραμμα του 2016 έχουν ενταχθεί από το 2016 πάνω από 1.100 νέοι αγρότες και στο σύνολό τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κατάρτισή τους μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Η αρχή έγινε από το Βέλο Κορινθίας και η κατάρτιση συνεχίστηκε στην Κυπαρισσία, στο Κέντρο Δήμητρα, που αποτελεί και την περιφερειακή δομή του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Πελοπόννησο, με προϊστάμενο τον Γιώργο Τσουμάνη.  Θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη Μεσσηνία και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας.

Τα προβλήματα του προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων είναι σημαντικά, ωστόσο, οι ίδιοι οι αγρότες που συμμετέχουν διαπιστώνουν πως τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών, αφού έχουν ωφεληθεί σημαντικά από άποψη γνώσεων, εμπειριών και μέσων. Δηλώνουν σίγουροι για την επιλογή που έκαναν να γίνουν νέοι αγρότες, και παροτρύνουν και άλλους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Πάντως, εκφράζουν την αγωνία τους για τα σχέδια βελτίωσης που ακόμα καθυστερούν και τονίζουν πως θα ήθελαν οι διαδικασίες να κυλούν πιο γρήγορα.

Τις καθυστερήσεις αυτές διαπιστώνει και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Μιλώντας στην «Εύφορη Γη»τόνισε την ανάγκη η κατάρτιση να αποτελεί το πρώτο σκέλος του προγράμματος, πράγμα πολύ σημαντικό, αφού εκπαιδεύονται σε νέα δεδομένα, σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, καινοτομία. Και αυτό «για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των αγορών, παράγοντας προϊόντα πιστοποιημένα ασφαλή, με όλες τις παραγωγικές διαδικασίες όλων των μορφών γεωργίας, τα οποία θα είναι ποιοτικά θα έχουν ενσωματώσει και μέριμνα για το περιβάλλον», όπως εξήγησε

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ανάγκη για αξιολόγηση των εκπαιδευτών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πρακτική εμπειρία και γνώση της περιοχής.

Ειδικότερα για την κατάρτιση, το εν λόγω πρόγραμμα ήταν το πρώτο από τα 14 που θα υλοποιηθούν στη Μεσσηνία και το τρίτο από τα 58 σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου Έχουν προηγηθεί άλλα δύο προγράμματα στο Βέλο Κορινθίας και σύντομα θα γίνει η πλήρης ανάπτυξη της σεμιναριακής δραστηριότητας, ξεκινώντας από τη Μεσσηνία και στη συνέχεια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Στο συγκεκριμένο τμήμα, στην Κυπαρισσία, εκπαιδεύτηκαν 25 νέοι αγρότες της περιοχής, σε θέματα φυτικής παραγωγής με ειδίκευση την ελαιοκομία. Στη Μεσσηνία θα γίνουν ακόμα 4 αντίστοιχα σεμινάρια.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι αγρότες ων δήμων Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας θα εκπαιδευτούν στην Καλαμάτα. Της Μεσσήνης και της Οιχαλίας στη Μεσσήνη, της Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, ενώ των Φιλιατρών και του Δήμου Πύλου – Νέστορος στην Πύλο.

Στη Μεσσηνία έχουν ενταχθεί 278 και υπόχρεοι κατάρτισης είναι οι 270, ενώ συνολικά στην Πελοπόννησο 1.127 εκ των οποίων υπόχρεοι είναι οι 1.076 καθώς οι υπόλοιποι απαλλάσσονται λόγω σπουδών ή άλλων λόγων.

Και οι 1.076 θα πρέπει να έχουν λάβει τα πιστοποιητικά τους έως τις 14 Ιουλίου 2020, προκειμένου να πληρωθεί η 2 και 3 δόση που τους οφείλει το υπουργείο.

 

Κέλλυ Δημητρούλια eforigi.com.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button