Τοπικά Νέα

Εντατικοί οι έλεγχοι για το κάπνισμα – Έχουν βεβαιωθεί αρκετά πρόστιμα

Κάποιοι συμμορφώνονται, κάποιοι όχι και ελάχιστοι επαγγελματίες από την αρχή ισχύς του νόμου, στην Καλαμάτα δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους καταστημάτων. Μετά από μια περίοδο –θα λέγαμε – αδράνειας, ο νόμος ενεργοποιείται και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι ελεγκτές – επόπτες της Διεύθυνσης Υγείας στη Μεσσηνία ήδη έχουν επιβάλλει αρκετά πρόστιμα και ιδιαίτερα όπου είχαν κάνει συστάσεις και οι επαγγελματίες δε συμμορφώθηκαν.
Τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά και για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους πελάτες που «συλλαμβάνονται» να παρανομούν έναντι του αντικαπνιστικού νόμου.
Όπως τονίζουν και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας  το μεγάλο ζητούμενο είναι να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, αφού δεν μπορεί να βρίσκεται ένας ελεγκτής μέσα σε κάθε μαγαζί, ούτε να γίνονται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Όσο, πάντως και να φαίνεται περίεργο υπάρχουν ιδιοκτήτες που από την αρχή εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, απαγόρευσαν στα καταστήματά τους το κάπνισμα.

Έλεγχοι
Οι έλεγχοι, όπως σημείωσαν οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας, γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως όμως έκαναν συστάσεις, έδιναν προθεσμίες συμμόρφωσης με το νόμο και επέβαλλαν πρόστιμα μόνο όταν κάποιος παρά τις επανειλημμένες συστάσεις δεν εφάρμοζε το νόμο.
«Τελευταία όμως αρχίσαμε να βεβαιώνουμε και πρόστιμα γιατί βλέπουμε ότι παρότι είχαμε περάσει από πολλά μαγαζιά, τα περισσότερα δεν συμμορφώνονταν. Οπότε στις αυτοψίες όταν βλέπουμε ότι δεν τηρείται ο νόμος βεβαιώνουμε πρόστιμα. Στον πρώτο έλεγχο κάνουμε πάντα μια σύσταση, αν δεν συμμορφωθεί τότε στη 2η αυτοψία βεβαιώνουμε πρόστιμο», επισήμανε επόπτης Υγείας.
Πλέον ο νόμος δεν προβλέπει ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη. Μέσα σε εσωτερικούς χώρους, κλειστές αίθουσες, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Ούτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή άλλες μορφές του επιτρέπονται, σύμφωνα με το νόμο.
Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο σε χώρους υπαίθριους ή ημιυπαίθριους, όπου τουλάχιστον οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοικτές και ελεύθερες.
Η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει είναι στα κέντρα διασκέδασης πάνω από 300 τ.μ., όπου μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερος χώρο για καπνίζοντες, διαμορφωμένος με πολύ καλό εξαερισμό, αλλά πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο από το μισό του καθαρού χώρου της αίθουσας. Αυτό ο ιδιοκτήτης το δηλώνει από την αρχή και πληρώνει και το αντίστοιχο ετήσιο τέλος.

«Τσουχτερά» πρόστιμα
Τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι «τσουχτερά». Για πόλεις με πληθυσμό όπως η Καλαμάτα το πρόστιμο είναι 600 ευρώ για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, μια παράβαση είναι αν κάποιος καπνίζει μέσα στο κατάστημα, δεύτερη αν υπάρχουν τασάκια επάνω στα τραπέζια. Άλλη παράβαση αν δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος στους τοίχους του καταστήματος, ενώ ξεχωριστή επίσης παράβαση είναι αν δεν υπάρχει στο κατάστημα το βιβλίο αναφοράς για το κάπνισμα (είναι υποχρεωτικό να το έχουν τα καταστήματα, με αριθμημένες σελίδες και θεωρημένο από την αρχή που έχει εκδώσει την άδεια, δηλαδή το Δήμου, στο οποίο οι επόπτες υγείας συμπληρώνουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που κάνουν κάθε φορά). Πρόστιμο προβλέπεται και για κάθε πελάτη που συλλαμβάνεται να καπνίζει εντός κλειστού χώρου και είναι 50 ευρώ.
«Υπάρχουν κάποιοι που το έχουν εφαρμόσει από μόνοι τους, χωρίς να τους γίνει καμία σύσταση. Τελευταία, όμως έχουμε βεβαιώσει αρκετά πρόστιμα. Κάποιοι δείχνουν να συμμορφώνονται, κάποιοι όχι, ιδιαίτερα όταν δεν λειτουργεί η υπηρεσία», τόνισαν οι ελεγκτές.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο νόμος προβλέπει ότι ο καταστηματάρχης για να μην έχει ευθύνη είναι υποχρεωμένος να ειδοποιεί τις αρχές όταν κάποιος πελάτες παρά τις συστάσεις του δεν συμμορφώνεται και συνεχίζει να καπνίζει εντός του καταστήματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button