Κόσμος

Εντολή Πούτιν για αύξηση 10% σε κατώτατο μισθό και συντάξεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (25/5) ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό κατά 10%. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν σχετίζονται όλα τα οικονομικά προβλήματα με την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι ο πληθωρισμός εφέτος στη Ρωσία δεν θα υπερβεί το 15%.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των νότιων ουκρανικών περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα, σε ένα ακόμη σημάδι των σχεδίων της Ρωσίας για μακροπρόθεσμο έλεγχο της περιοχής.

Το διάταγμα έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της Χερσώνας δήλωσε ότι σχεδιάζει να απευθυνθεί απευθείας στον Πούτιν για προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία, μια ιδέα την οποία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε θερμά.

Το διάταγμα αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Πούτιν σκοπεύει να προσαρτήσει περιοχές της νότιας Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του Politico, Christopher Miller.

Η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορίζια από τις αρχές Μαρτίου. Πολλοί έχουν προβλέψει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει σύντομα να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη που ελέγχει ήδη από αυτόν τον μήνα, σε μια παρόμοια διαδικασία με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά το Κρεμλίνο δεν το έχει κάνει ακόμη. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει στραφεί στο εργαλείο της έκδοσης διαβατηρίων που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες για να ασκεί έλεγχο σε ξένες χώρες.

Οι κάτοικοι του Ντονμπάς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια στο πλαίσιο του ίδιου ταχύρυθμου προγράμματος από το 2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button