Αγροτικά

Εξαγωγές – Μειωμένη η κίνηση των επιτραπέζιων σταφυλιών

Μειωμένες κατά 9,4% κυμαίνονται μέχρι σήμερα οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, αγγίζοντας τους 34.171 τόνους.

Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, αναμένεται ανάκαμψη σύντομα: «Η καλή εποχή για τα σταφύλια ξεκινά συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που τότε τα καλοκαιρινά φρούτα είναι εκτός αγοράς και διαρκούν έως και Νοέμβριο».

«Με την επιστροφή των αδειούχων η κανονικότητα στην κατανάλωση αποκαταστάθηκε. Όμως υπάρχει μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων και συγκυριακά στην φετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές», σχολιάσει ο ειδικός σύμβουλος Γ. Πολυχρονάκης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές θερινών φρούτων. Σύμφωνα, με τις αναγγελίες εξαγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas στο εβδομαδιαίο δελτίο εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, μέχρι σήμερα 17/9/2021 ανέρχονται: α) των κερασιών σε 36.009 τ -7,5% μειωμένες έναντι πέρσι, β) των βερίκοκων  σε 14.399 τόνους -30,4% ,  γ) των ροδάκινων 37.098 τόνους -63,4%.

Η εξαγωγή των καρπουζιών έχει τελειώσει η εμπορική τους περίοδος, με 211.400 τόνους +2,8%  καταγράφοντας ρεκόρ σε τονάζ.

Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button