Αγροτικά

Εξαγωγές – ρεκόρ για την Τουρκία

Σε τροχιά για ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου έχει μπει η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοινώσεις επίσημων φορέαν που μεταδίδει ο τουρκικός τύπος.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό φορέα “Aegean Olive and Olive Oil Exporters’ Association”, την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2018, η Τουρκία είχε εξαγωγές 42.300 τόνων ελαιολάδου, συνολικής αξίας 173 εκ. δολαρίων, ξεπερνώντας το ρεκόρ εξαγωγών των 143 εκ. δολαρίων που είχε σημειώθεί την ελαιοκομική χρονιά 2012/13.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των εξαγωγών κατευθύνθηκε προς στις ΗΠΑ, οι οποίες εισήγαγαν σχεδόν το 40% της συνολικής ποσότητας. Οι εισαγωγές τουρκικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ για την περίοδο 1 Νοεμβρίου 2017 – 31 Μαρτίου 2018 ήταν 16.500 τόνοι, ποσότητα υπερτριπλάσια (+206% ) από τα αντίστοιχα περσινά νούμερα, ενώ η συνολική αξία από 19,2 εκ. δολλάρια αυξήθηκε κατά 250% και έφτασε τα 67,3 εκ δολάρια, σύμφωνα με τον τουρκικό φορέα. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυξήθηκε και η τιμή του τουρκικού ελαιολάδου που από τα 3 δολάρια / λίτρο την 2012/13 και τα 3,5 δολάρια/λίτρο πέρυσι, ξεπέρασε τα 4 δολάρια/λίτρο φέτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου του οργανισμού, κ. Emre Uygun στο πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή εξάγεται σε 85 διαφορετικές χώρες του κόσμου. “Η αύξηση της παραγωγής και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας έχουν θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button