Αγροτικά

Εξαγωγές ώρα μηδέν

Σε ημερίδα στο ΕΒΕΑ παρουσιάστηκαν από τους ΟΕΥ που εργάζονται στις ελληνικές πρεσβείες σε Καναδά, Ουγγαρία, Σαουδική Αραβία, Βέλγιο με εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο, η κατάσταση των αγορών ελαιολάδου και γαλακτοκομικών προϊόντων. Κοινός παρονομαστής: μια τεράστια απογοήτευση από τις πενιχρές ελληνικές επιδόσεις. Για τις οποίες οι μόνοι, φυσικά, που δεν ευθύνονται, αντιθέτως εδώ και πολλά χρόνια καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες είναι οι Έλληνες Εμπορικοί Ακόλουθοι. Όχι μόνο οι συγκεκριμένοι, αλλά γενικότερα σε όλη την υφήλιο.

Το ερώτημα “τις πταίει;”, καίει. Είναι γεγονός ότι την περίοδο 2003-2016, οι ελληνικές (δι)επαγγελματικές οργανώσεις εισέπραξαν 32.590.191€ σε επιχορηγούμενα προγράμματα ύψους 58.816.338€ , σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο», σελ. 550 ). Γιατί, λοιπόν, δεν μπορούν να προωθήσουν στις ξέρες αγορές τον –κατά τα άλλα- “υγρό μας χρυσό”;

Καναδάς (κ. Αρετή Σκαφιδά – Σταματοπούλου)

Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου το 2016 ανήλθαν σε 3,5 χιλ. τόνους με μέση τιμή τα 4,58$ /κιλό.

Οι επιτραπέζιες ελιές έφτασαν τους 6,2 χιλιάδες τόνους με μέση τιμή 2,8$/κιλό.

Ως ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι κατοχυρωμένα τα ελαιόλαδα Καλαμάτα, Κολυμβάρι, Σητεία, Λακωνία και οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας και Κονσερβολιά Αμφίσσης.

Η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ (η CETA) μεταξύ άλλων προβλέπει την εξάλειψη των δασμών του 90,9% των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, καθώς και την απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς.

Στην Καναδική αγορά φυτικών ελαίων κυριαρχεί το κραμβέλαιο, ενώ στο ελαιόλαδο ηγετική θέση κατέχει η Ιταλία, μέσω των ιταλικών εστιατορίων και των συστηματικών, δυναμικών εμπορικών ενεργειών της.

Το ελληνικό ελαιόλαδο περιορίζεται κυρίως στις ethnic αγορές και διακινείται από ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Υπάρχουν ευκαιρίες στις niche markets, αλλά απαιτούνται συστηματικές και ολοκληρωμένες προωθητικές ενέργειες).

[Σ.Σ. να συμπληρώσουμε ότι σύμφωνα με την «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» (σελ. 581) , οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται την εμπορική περίοδο 2015/16 στους 3,4 χιλ. τόνους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν περί τους 2,6 χιλ. τόνους σε τιμές κάτω των 4€/κιλό.

Επίσης, πάλι σύμφωνα με την «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» (σελ. 550) εκστρατείες προώθησης σε Βόρεια Αμερική / Καναδά έχουν πραγματοποιήσει ο ΣΕΒΙΤΕΛ το 2011 (5,9 εκ. €), η EAΣ Μεσσηνίας to 2013 (5,1 εκ. €), πάλι ο ΣΕΒΙΤΕΛ το 2015 (7,2 εκ. €), η ΠΕΜΕΤΕ το 2016 (3,1 εκ. €).

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ανέκαθεν αποτελεί την χώρα στην οποία κατευθύνονται οι κύριες εξαγωγικές προσπάθειες της ΕΛΑΪΣ – UNILEVER].

Σαουδική Αραβία (κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς)

Οι ελληνικές εισαγωγές έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιορίζονται στους 407 τόνους (το 2016), ενώ στους 30 χιλ τόνους παρθένου που καταναλώνει η Σαουδική Αραβία, οι ελληνικές εξαγωγές δεν ανιχνεύονται.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΟΕΥ, οι καταναλωτές προτιμούν τα χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα, λόγω της χαμηλής λιανικής τους τιμής.

Για αυτό και απαιτείται συστηματική προώθηση, άλλωστε υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματικής συνεργασίας από την πλευρά των Σαουδαράβων.

[Σ.Σ. Παραμένει δυσεξήγητο γιατί το ελληνικό ελαιόλαδο αδυνατεί να διεισδύσει σε μια χώρα με έντονο τον δυναμισμό της οικονομίας της.]

Ουγγαρία (κ. Γ. Τοσούνης)

Στις εισαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα, το ελαιόλαδο βρίσκεται στην 90η θέση, πίσω από τα έλαια κοκοφοίνικα και το φοινικέλαιο (65η και 73η θέση αντίστοιχα). Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδων (Σ.Ο. 1509) ανέρχεται σε 175.350€ (κατέχει μερίδιο 1,42% της ουγγρικής αγοράς) με μέση τιμή πώλησης τα 3,85€/κιλό, έναντι 3,75€ του ιταλικού και 3,68€ του ισπανικού.

Στον τομέα των παρασκευασμένων λαχανικών, καρπών και φρούτων (Σ.Ο. 20), η Ελλάδα κατέχει μερίδιο 2,38% , αξίας 5,4 εκ. €. Σημαντικότερο προϊόν είναι οι επιτραπέζιες ελιές (Σ.Ο. 200570), αξίας 302,5 χιλιάδων € και ελληνικό μερίδιο 7,5%, έναντι 41,7% της Ισπανίας, 16,2% της Τσεχίας (προφανώς μέσω Γερμανίας) και 13,4% της Ιταλίας.

Ως «ελληνικές επιτυχίες» αναφέρθηκαν τα brands των ελληνικών εταιρειών Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, ΕΑΣ Μεσσηνίας, Μποτζάκης ΑΕ, Μπρέτας ΕΠΕ.

Βέλγιο (κ. Αναστάσιος Παπαθωμάς)

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου από άποψη αξίας ανέρχονται σε 2,5 εκ. € περίπου με μερίδιο 3,5%. Η Ισπανία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος (56,5% το 2017).

[Σ.Σ. Για το Βέλγιο αξιοσημείωτο είναι το έντονο ελληνικό στοιχείο. Επίσης, η διασύνδεση της γνωστής και ισχυρής αλυσίδας Delhaize με τα ΑΒ στην Ελλάδα.]

Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να δείτε τις πλήρεις παρουσιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τις αγορές:
του Βελγίου
του Καναδά
της Ουγγαρίας
της Σαουδικής Αραβίας

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button