Τοπικά Νέα

Εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες, Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 16.00, στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου, που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

 

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Φτάνει να μην δούμε σημεία και τέρατα όπως το τσιμέντο στην Ακρόπολη. Η άποψή μου είναι πως η αρχαιολογία στην Ελλάδα είναι πλήρως αποκομμένη από τους πολίτες, θεωρείται μια ελιτίστικη επιστήμη, η οποία ελέγχεται πλήρως από το Υπουργείο, με ότι αυτό συνεπάγεται, καλό ή κακό, και κάπως έτσι, ό,τι και να λένε οι υπεύθυνοι, δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτό τον στενό κύκλο και να αγκαλιάσει το ευρύ κοινό, κάτι το οποίο είναι τελείως λάθος, κατά την ταπεινή μου άποψη, ειδικά σε μία χώρα σαν την Ελλάδα… Πιστεύω, δε, πως αυτό δεν είναι τόσο θέμα έλλειψης χρηματοδοτησης, όσο θέμα νοοτροπίας. Επίσης, ξανά κατά ταπεινή μου άποψη, το Υπουργείο, ξεκάθαρα και διαχρονικά, στερείται φαντασίας και φρέσκων ιδεών.

    Το Κάστρο Guédelon ειναι ενα αρχαιολογικό πείραμα το οποίο λαμβάνει χώρα στην Γαλλία από το 1997. Στην ουσία φτιάχνουν από την αρχή ένα Μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιωνα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εργαλεία και τεχνικές της εποχής. Όμως, δεν είναι ενα αρχαιολογικό πείραμα πίσω απο ορθωμένα τείχη με απώτερο στόχο το επαγγελματικό και πολιτικό οφελος. Το Κάστρο Guédelon έχει γίνει ντοκυμαντέρ από Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό αλλά και σειρά του BBC (2014) το οποίο, δε, το ονόμασε ώς “το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πείραμα στον πλανήτη”. Την σειρά του BBC την έχω παρακολουθήσει και είναι εκπληκτκή. Το Κάστρο Guédelon το 2014 έφτασε να έχει 300.000 επισκέπτες τον χρονο, και 3.000.000 ευρω έσοδα. Αναρωτιέμαι πόσους επισκέπτες έχει το κάστρο της Μεθώνης.

    Θα μπορούσε, λοιπόν, το Υπουργείο, να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους του Κάστρου Guédelon στην Γαλλία, ώστε αυτοί να τους εξηγήσουν πως στήνεις τηλεοπτικά, και όχι μόνο, το “μεγαλυτερο αρχαιολογικό πείραμα στον πλανήτη”, και στην συνέχεια, να στήσει και το Υπουργείο μια τηλεοπτική σειρά πάνω στις μελλοντκές εργασίες στην Μεθώνη, έτσι ώστε το τηλεοπτικό κοινό, και ειδικά η νεολαία, να δεί και και κάτι πραγματικά δημιουργικό στις οθόνες, περα από το τσουνάμι των τηλε-ριάλιτι κουτσομπολιού όπου οι πρωταγωνιστές μετακινούνται διαρκώς από την πολυθρόνα στον καναπέ μέσα σε παρδαλά πολύχρωμα στούντιο ενώ αναφέρονται συνέχεια στον εαυτό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button