Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας στην Αρεόπολη [εικόνες]

Η αναζήτηση για το καινούργιο είναι ορισμένες φορές ο ποιο ωραίος δρόμος. Και κάποιες άλλες ίσως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσεις. Το καινούργιο που μπορεί να μην είναι καινούργιο, που μπορεί να είναι ο παλιός εκείνος δρόμος που εσύ όμως ανακαλύπτεις για πρώτη φορά. Που μπορεί να είναι εκείνος ο χιλιοπερπατημένος δρόμος που όμως αυτή τη φορά κάτι αλλάζει, εσύ αλλάζεις, τον βλέπεις διαφορετικά, τον ξανα…ανακαλύπτεις από την αρχή!!!

Στην προκειμένη περίπτωση το καινούργιο και το παλιό είναι το μονοπάτι που οδηγεί από την Αρεόπολη στο χωριό Σωτήρα (ή Κουσκούνι) και από εκεί ανηφορίζει κόντρα ίσα με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη κορυφή του Μακρυλλακώματος. Είναι και το καλντερίμι που συνδέει την Αρεόπολη με το Νέο Οίτυλο που σε καιρούς αλλοτινούς αποτελούσε το βασικό δρόμο μετακίνησης.

Είναι η χαρά του να ανακαλύπτεις νέες διαδρομές και νέες πορείες σε μέρη που έχεις χιλιοεπισκεφτεί, σε μέρη βέβαια όπως η Μάνη, τόσο κοντά στη Μεσσηνία. Μια χαρά που ο ορειβατικός θέλησε να μεταφέρει στα μέλη του την περασμένη Κυριακή 17/3/2019 όταν για πρώτη φορά περπάτησε σε αυτές τις διαδρομές.

Και η ανταπόκριση μεγάλη. Περίπου 70 άτομα βρεθήκαμε στο γραφικό Κουσκούνι χαρακτηριστικό δείγμα οικισμού της μέσα Μάνης για να ανέβουμε στη συνέχεια τα 500 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς στη κορυφή του Προφήτη Ηλία. Και η άνοδος πάντα έχει να σου δώσει. Και αυτή τη φορά μας έδωσε τη μοναδική θέα του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου, τη μοναδική θέα τη Μάνης με το άγριο αφιλόξενο τοπίο που όμως τόσοι οικισμοί έχουν γατζωθεί επάνω του. Και βέβαια μας έδωσε τη θέα του Ταϋγέτου που χιονισμένος κοίταγε από το βορά το νότιο αυτό πλοκάμι του που πάνω του στεκόμασταν και ‘μεις. Μια θέα που μας έκλεινε το μάτι κάθε φορά που τα σύννεφα κύκλωναν τον Πρ. Ηλία. Για να ανοίξει όταν ο δυνατός αέρας τα μετέφερε δυτικά μέχρι να φέρει και πάλι τα επόμενα.

Δρόμοι παλιοί και νέοι, δρόμοι του ’21. Και τι συγκυρία όταν στις 17 του Μάρτη στέκεσαι στην ιστορική πλατεία της Αρεόπολης που ονομάζεται ακριβώς πλατεία 17ης Μαρτίου. Λίγο μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων εις ανάμνηση των γεγονότων, εις ανάμνηση της εκκίνησης των Μανιατών κατά των Τούρκων εκεί στα 1821.

Μια πορεία το 1821, που δεν μπορεί, μέρος της θα πέρασε από το παλιό καλντερίμι που συνδέει την Αρεόπολη με το νέο Οίτυλο και που σώζεται σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το καλντερίμι που περπατήσαμε και μεις λίγο πριν επιστρέψουμε. Που μας χάρισε και αυτό τη θέα τη θάλασσας, του Λιμενίου και του πύργου των Μαυρομιχαλαίων, τη θέα του εαυτού του!! Που μας χάρισε τη θέα της άνοιξης, που ναι, ακόμα και δω, έχει στολίσει με όλα τα χρώματα των λουλουδιών αυτό το πέτρινο τοπίο.

Μετά από καταγραφή που έγινε το 2018 από το Σύλλογο μας για τα μονοπάτια της Μάνης, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα του 2019 αρκετές εξορμήσεις στη περιοχή. Πρόκειται για εξορμήσεις σε μέρη που ο Σύλλογος πραγματοποιεί για πρώτη φορά.

Φύκιρης Κώστας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button