Αγροτικά

Εξ αποστάσεως, χωρίς φυσική παρουσία στο χωράφι, οι έλεγχοι εφαρμογής για την ΚΑΠ

Λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, από τις 4 Μαΐου, πως ενέκρινε κανόνες για την επέκταση έως το 2021 της ευελιξίας στη διενέργεια ελέγχων που απαιτούνται για την υποστήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι εν λόγω κανόνες αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού φόρτου των εθνικών οργανισμών πληρωμών, προσαρμοζόμενοι στις τρέχουσες συνθήκες, διασφαλίζοντας παράλληλα τους απαραίτητους ελέγχους για την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Αναλυτικότερα, οι συγκεκριμένοι κανόνες επιτρέπουν την αντικατάσταση των επισκέψεων στο αγρόκτημα με τη χρήση εναλλακτικών πηγών αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, όπως δορυφορικές εικόνες ή φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το μέτρο διασφαλίζει αξιόπιστους ελέγχους, ενώ σέβεται τον περιορισμό των κινήσεων και ελαχιστοποιεί τις φυσικές επαφές μεταξύ αγροτών και επιθεωρητών.

Επιπλέον, οι κανόνες περιλαμβάνουν ευελιξία σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό των ελέγχων. Αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναβάλουν ελέγχους, σε περιόδους που πρόκειται να αρθούν περιορισμοί κυκλοφορίας. Επιπλέον, οι κανόνες περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των φυσικών επιτόπιων ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται για μέτρα που σχετίζονται με την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης, των επενδύσεων μέσω της αγροτικής ανάπτυξης και των μέτρων αγοράς για τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί, τους τομείς του ελαιολάδου και της μελισσοκομίας.

Οι κανόνες θα ισχύσουν αναδρομικά για την κάλυψη ελέγχων από τις αρχές του 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button