Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης – Επιδοτούνται και φυσικό αέριο, πέλετ και ξύλα

Ανάλογο των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πόλη ή και χωριό θα είναι το επίδομα θέρμανσης ενώ εκτός από το πετρέλαιο θα επιδοτούνται και άλλα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το υγραέριο και τα ξύλα. Επίσης θα επιδοτείται και το πέλετ αλλά μόνο σε περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 2.500, λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Έτσι καταργούνται οι τέσσερις γεωγραφικές ζώνες που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη «τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης θα δίνονται με πολύ μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, αφού το επίδομα θα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό, και θα είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά».

Η μελέτη της Ε.Μ.Υ.

Το νέο σύστημα στηρίχθηκε στη μελέτη της ομάδας του επιστήμονα της ΕΜΥ κ. Αναδρανιστάκη, για τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε κάθε  σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι ανάγκες σε θέρμανση υπολογίστηκαν με βάση τις κατά τόπους γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια, μετεωρολογικές μετρήσεις, διάρκεια χαμηλής θερμοκρασίας κ.λπ. Η μεςλέτη που έγινε από την Ε.Μ.Υ. έδωσε διαφορετικά αποτελέσματα «θερμαντικών αναγκών» για περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.

Έτσι το ελάχιστο επίδομα θα είναι περίπου 80 ευρώ ενώ το μέγιστο θα φτάσει στα 700 ευρώ αντί των 350 ευρώ που ίσχυε πριν.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα 12.000 ευρώ για κάθε άγαμο, και τα 20.000 ευρώ τους έγγαμους προσαυξανόμενα κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 250.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά (περιλαμβάνεται και η τραπεζική κατάθεση και ο αγροτικός ταχυδρόμος, για να διευκολύνονται και οι κάτοικοι των μικρών χωριών). Η περίπτωση του φυσικού αερίου που γίνεται με λογαριασμούς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο αφού προηγουμένως θα έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση τον Νοέμβριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button