Τεχνολογία

Επαναστατικός πλοηγός που σε πάει παντού, γρήγορα

Θέλεις να πας κάπου στην Ελλάδα και δεν ξέρεις ποια μέσα μεταφοράς μπορείς να συνδυάσεις, ώστε να ταξιδέψεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αυτό το θέμα, αναμένεται να το λύσει ο νέος πλοηγός που θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουλίου 2018.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE GreenYourMove, και ο πλοηγός δίνει με ένα εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο. Περιλαμβάνει το δίκτυο 3 ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία) και έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των

επιβατών αλλά και τη μείωση των παραγόμενο αερίων ρύπων από τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ήδη από το 2016, μία πρώτη έκδοση του πλοηγού παρουσιάστηκε σε φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ από τον Ιούνιο του ίδιου έτους έχει ολοκληρωθεί η βάση δεδομένων των δρομολογίων της πλατφόρμας. Για τη σχεδίαση του πλοηγού αναπτύχθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων, ενώ για την εύρεση βέλτιστης διαδρομής ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων.

Για την ελληνική επικράτεια ο πλοηγός χρησιμοποιεί το δίκτυο των αστικών και υπεραστικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Τρίκαλα, Ξάνθη και Ρόδο. Στην περίπτωση του δικτύου των τρένων, κύριος χρήστης είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αποτελεί και εταίρο του έργου. Μεγάλο μέρος του δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ήδη βρίσκεται σε διαδικασίες αναβάθμισης. Η χρήση ηλεκτροκίνησης στα νέα δρομολόγια μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του τρένου στην Ελλάδα, ενώ ο σχεδιασμός των δρομολογίων που έγινε στο πλαίσιο του έργου σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, υλοποιήθηκε με κύριο στοιχείο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον επιβάτη, τη συντροφικότητα και τη μείωση του χρόνου αναμονής σε ενδιάμεσους κόμβους μετεπιβίβασης.

Ο πλοηγός είναι διαθέσιμος προς χρήση στο κοινό από τον Ιούλιο του 2018, ενώ η καμπάνια προώθησής του θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2018 κατά την “εβδομάδα κινητικότητας”. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο πλοηγός θα περιλαμβάνει την Τσεχία, την Σλοβακία και την Κύπρο. Ο πλοηγός εκτός από τη δικτυακή εφαρμογή του για υπολογιστές θα διατίθεται και για android και iOS συσκευές. Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button