Αγροτικά

Επείγοντες οι ψεκασμοί για τον δάκο αμέσως μετά τις βροχοπτώσεις!

Βάλσαμο είναι οι βροχές των τελευταίων ημερών για την ελαιοκαλλιέργεια, όμως ευνοούν τον δάκο και τον περονόσπορο στα αμπελοειδή.

Αυτό τόνισε στην εφημερίδα “Ελευθερία” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αξιολογώντας τις επιπτώσεις των βροχών του Ιουνίου στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας.

“Για την ελαιοκαλλιέργεια οι βροχές είναι βάλσαμο. Οι θετικές επιδράσεις τους είναι πολλές και μεγαλύτερες σε σχέση με τις αρνητικές”, παρατήρησε ο κ. Παρασκευόπουλος. Κι επεσήμανε ότι για την Τριφυλία “με τη βροχή που έπεσε θα εξασφαλιστούν οι ανάγκες των ελαιοδέντρων για όλο τον Ιούλιο”.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι βροχές λόγω της υγρασίας και της θερμοκρασίας που φθάνει τους 25 και 30 βαθμούς, είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δάκου. “Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε πιθανό πρόβλημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι στην Τριφυλία έχουν αναρτήσει συνολικά 820 παγίδες, όσες προβλέπονται από το πρόγραμμα δακοκτονίας. “Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αυξημένες δακοσυλλήψεις, όχι όμως όσο ακούγεται και κυκλοφορεί και διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή”. Εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο και ας μην έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους κι εξήγησε ότι όπου δεν υλοποιείται πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβούν σε δολωματικούς ψεκασμούς σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων τους.

Για τις επιτραπέζιες ελιές που είναι πιο πρώιμες, πληροφόρησε ότι “αν οι παραγωγοί διαπιστώσουν γόνιμη προσβολή πάνω από 2% (ζωντανές προνύμφες στον καρπό), να προβούν στις αναγκαίες επεμβάσεις”. Και πρόσθεσε ότι μετά τις βροχές θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση με μυκητοκτόνα χαλκούχα για το γλοιοσπόριο και την κερκόσπορα. Διευκρίνισε ότι “ίσως αυτή η καταπολέμηση να μην χρειαστεί, όταν τα ελαιοπερίβολα είναι σε αεριζόμενες περιοχές, σε αυτές δηλαδή που δεν κρατούν υγρασία”.

Για τα αμπέλια και την κορινθιακή σταφίδα ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας παρατήρησε ότι οι βροχές ευνοούν περονόσπορο και βοτρίτιδα και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για την αντιμετώπισή τους, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ποικιλίες, όπως οι λευκές.

Εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστεί και ξεφύλλισμα στα αμπελοειδή κι επέμεινε στην ιδιαίτερη προσοχή για τα αμπέλια και την κορινθιακή σταφίδα, γιατί βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο.

Τέλος, για τα κηπευτικά ανέφερε ότι λόγω της έντασης της καλλιέργειας, οι παραγωγοί γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τις μυκητολογικές ασθένειες.

Γ.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button