Αγροτικά

Επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απαγόρευση της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών λόγω επιβλαβών συνεπειών στις μέλισσες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε στις 6 Μαΐου την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη χρήση τριών νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων λόγω ανησυχιών για βλαβερές συνέπειες στις μέλισσες. Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την τελική έφεση του αγροχημικού κολοσσού Bayer για την απόφαση του -κατώτερου- Γενικού Δικαστηρίου εν έτει 2018, η οποία υποστήριξε την εγκυρότητα των ευρωπαϊκών περιορισμών.

Η δικαστική ετυμηγορία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν νομικά σφάλματα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013, με την οποία απαγορεύεται η χρήση των φυτοφαρμάκων clothianidin, imidacloprid και thiametoxam σε αγροτικές καλλιέργειες λόγω ανησυχιών ότι οι χημικές τους ουσίες ενέχουν «υψηλούς άμεσους κινδύνους» για τις μέλισσες, ακόμη κι αν υπήρχε «επιστημονική αβεβαιότητα σε αυτό το στάδιο ως προς το ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών». Σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τον Μάιο του 2013 αναφέρεται ότι «τα φυτοφάρμακα αυτά διαπιστώθηκε ότι είναι επιβλαβή για τον πληθυσμό μελισσών της Ευρώπης».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Bayer είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν αυτούς τους περιορισμούς, τονίζοντας ότι η απαγόρευση της ΕΕ ανάγκασε τους αγρότες να επιστρέψουν σε δυνητικά πιο επιβλαβείς αγροχημικές ουσίες.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την Bayer να δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση, σημειώνοντας ότι τα προϊόντα της έχουν εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. «Η ετυμηγορία φαίνεται ότι δίνει στην Κομισιόν λευκή επιταγή να επανεξετάσει τις υπάρχουσες εγκρίσεις ακόμη και βάσει του παραμικρού στοιχείου, το οποίο δεν χρειάζεται καν να βασίζεται σε νέα επιστημονικά δεδομένα» επισημαίνει η εταιρεία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace παρουσίασε επιχειρήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς υπεράσπιση της ευρωπαϊκής απαγόρευσης και χαιρέτισε το αποτέλεσμα της τελικής απόφασης. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η προστασία της φύσης και της υγείας των ανθρώπων υπερισχύει των βραχυπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών πολυεθνικών», δήλωσε ο επικεφαλής νομικής στρατηγικής της ΜΚΟ για την ΕΕ, Αντρέα Κάρτα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button