Αγροτικά

Επιμένουν στα de minimis για τους ελαιοπαραγωγούς οι Κρητικοί

  • Απαντούν με τρεις ομάδες εργασίας
  • Κρίσιμη η συνάντηση στις 11/2 με τον υπουργό

Με τρεις ομάδες εργασίας, που θα αναλάβουν άμεσα δράση, απαντούν οι Κρητικοί μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης την περασμένη Δευτέρα. Απουσία τελικά του υπουργού ΑΑΤ Σταύρου Αραχωβίτη, συναντήθηκε πλήθος φορέων, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι δήμων, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΣΕΔΗΚ, καθώς και παραγωγικοί φορείς που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι τρεις ομάδες, που θα συντονίζονται από κοινού από το ΓΕΩΤΕΕ και την Περιφέρεια, διαχωρίζονται στα τρία βασικά ζητήματα της ελαιοκαλλιέργειας: τη δακοκτονία, την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Έχουν σαν στόχο την κατάθεση προτάσεων στο ΥΠΑΑΤ, σε μία από τις επικείμενες συναντήσεις τους με τον υπουργό, είτε στις 11/2 στην Αθήνα είτε στις 20/2, οπότε αναμένεται επίσκεψή του στο νησί. «Η προεργασία υπάρχει ήδη από τα ερευνητικά ιδρύματα, τον ΣΕΔΗΚ και το ΓΕΩΤΕΕ και πάνω σε αυτή θα κινηθούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης.

Οι παραγωγοί, ωστόσο, φαίνεται να εμμένουν στη διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω των de minimis, για τις μεγάλες απώλειες στη φετινή ελαιοπαραγωγή. «Θα ζητήσουμε ήσσονος σημασίας αποζημίωση για όλη την Κρήτη», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης, συμπληρώνοντας ότι «διεκδικούμε και για τους ελαιοπαραγωγούς αποζημιώσεις στα πρότυπα αυτών που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button