Τοπικά Νέα

Επισκέψιμη ξανά η πλατεία Αρκαδιάς στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας – Κλειστός για τα οχήματα ο δρόμος

Την εντολή προσωρινής διακοπής εργασιών-προσωρινή παραλαβή προς χρήση του έργου: «Ανάπλαση πλατείας και οδού Αρκαδιάς-Άνω πόλη Κυπαρισσίας» ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. Τριφυλίας στην προχθεσινή συνεδρίασή του, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων διότι στην παρούσα φάση του έργου δεν έχει οριοθετηθεί η οδός διέλευσής τους.

Αναλυτικά, η απόφαση περιλαμβάνει:

– Την εντολή προσωρινής διακοπής εργασιών και προσωρινής παράδοσης-παραλαβής, του χώρου του προαναφερόμενου έργου προς χρήση, λόγω τουριστικής περιόδου, αυξημένης κίνησης επισκεπτών και για λόγους ασφαλείας, για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 15-07-2020 έως και 30-09-2020.

– Την περαιτέρω απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων λόγω της εξέλιξης του έργου, για την ασφάλεια του έργου και της ασφάλειας της διέλευσης πεζών διότι στην παρούσα φάση του έργου δεν έχει οριοθετηθεί η οδός διέλευσης των οχημάτων. Η οριοθέτηση αυτή θα γίνει με την τοποθέτηση κυβόλιθου στην τελική φάση του έργου. Τότε θα συναποφασιστεί ο τρόπος διέλευσης και στάθμευσης των οχημάτων.

– Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα μεριμνήσουν για την σήμανση-φυσικά εμπόδια απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων στον χώρο του έργου.

– Την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τα κείμενα στον χώρο καταστήματα λόγω τουριστικής περιόδου.

-Η ανάδοχος εταιρεία θα υπογράψει πρωτόκολλο προσωρινής διακοπής εργασιών-παράδοσης –παραλαβής του έργου για το παραπάνω χρονικό διάστημα και θα συντάξει Τεχνική έκθεση για την φάση την οποία βρίσκεται το έργο.

– Τέλος, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος που τυχόν προκύψει για την χρήση του χώρου το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Διαφορετικές προτάσεις των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο

Στην συνέχεια οι Δημοτικοί Σύμβουλο Ιωάννης Μερκούρης-Ιωάννης Κατσούλας-Χαράλαμπος Καναλουπίτης κατέθεσαν τα παρακάτω για το εν λόγω θέμα: Σύμφωνα με το Ν.4412/16 άρθρο 169,οποτεδήποτε και πριν την προσωρινή παραλαβή, το έργο ή αυτοτελή του τμήματα, που έχουν περατωθεί μπορεί να δοθούν σε χρήση ύστερα από τη διενέργεια διοικητικής παραλαβής. Η Διοικητική Παραλαβή γίνεται με πρωτόκολλο που συντάσσεται και υπογράφεται από τον προιστάμενο της διευθύνουσας –επιβλέπουσας υπηρεσίας τον επιβλέποντα το έργο και τον ανάδοχο. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσον αφορά την διακοπή των εργασιών ,εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 161 του Ν,4412/16 . Όσον αφορά την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης των ΑμεΑ και των κατοίκων της περιοχής είναι υποχρέωση του Δήμου να εξασφαλίσει τις προυποθέσεις στην περιοχή του
έργου. Δεν προβλέπεται απαγόρευση της κυκλοφορίας με απόφαση του Δ.Σ και οποιαδήποτε τέτοια απόφαση είναι παράνομη και εκτεθειμένη σε δικαστικές και διοικητικές προσβολές (σχ.άρθρο 52 του Ν.2696/1999 (Κ.Ο.Κ) και το άρθρο 65 του Ν.4688/20). Οριοθέτηση της οδού και των πεζοδρομίων πρέπει να διευθετηθεί. Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ της εισήγησης και προτείνουμε να γίνουν αυτά που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει και υπέρ της πρότασή μας”.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σταματία Αλεξοπούλου και Παναγιώτης Τσαφαράς κατέθεσαν την δική τους πρόταση για το εν λόγω θέμα: “Το έργο της άνω πόλης σχεδιάστηκε για να καθορισθεί ακριβώς τι είναι πλατεία και τι δρόμος. Η Πάνω Πόλη είναι ένας ενεργός οικισμός. Οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρήσεις έχουν ταλαιπωρηθεί μήνες τώρα και δεν πρέπει να συνεχιστεί η ταλαιπωρία τους. Γι αυτό προτείνουμε την διέλευση των μόνιμων κατοίκων (με τα οχήματά τους) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως στην πλατεία του κάστρου, σύμφωνα με τα όρια του δρόμου και τα όρια ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων όπως αυτά καθορίζονται στη μελέτη. Ο δρόμος πρέπει να είναι δρόμος και να κλείνει τις ώρες αιχμής κατά τις οποίες πρέπει να τηρούνται τα παραπάνω όρια, σύμφωνα με τις αποφάσεις του προηγούμενου τοπικού συμβουλίου Κυπαρισσίας. Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ της εισήγησης και υπέρ της πρότασής μας”.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτριος Δριμής και Ιωάννης Παρασκευόπουλος κατέθεσαν: «Συνοπτικά: Αντιαισθητική η προσπάθεια οικειοποίησης του έργου και η έκτακτη εισήγηση από αναρμόδια αντιδήμαρχο. Ο Αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας καταργήθηκε; Δεν υπάρχει στην εισήγηση επίκληση διάταξης νόμου. Πως θα αποφασίσει το Δ.Σ.; Δεν υπάρχει εισήγηση της αρμόδια διευθύνουσας υπηρεσίας προς το Δ.Σ.. Επειδή: για τη διοικητική παραλαβή του έργου εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 169 του ν. 4412/2016, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ο Κ.Ο.Κ. αλλά και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την προσωρινή ρύθμιση της, και επειδή πρέπει να ρυθμιστούν με ασφάλεια τα θέματα για επαγγελματίες και πολίτες, Καταψηφίζουμε την ελλιπή και ανεύθυνη εισήγηση. Προτείνουμε: Να έρθει στο Δ.Σ. εισήγηση – απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας του έργου (Τεχνικής Υπηρεσίας) για την προσωρινή διακοπή εργασιών και να συνταχθεί σχετική έκθεση για την ασφαλή χρήση του χώρου. Παράλληλα να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση οχημάτων για κατοίκους και επαγγελματίες. Άρα: Καταψηφίζουμε την εισήγηση και Ψηφίζουμε την πρότασή μας».

Τέλος, ο κ. Σαράντος Κουκούμης κατέθεσε ότι ψηφίζει κατά της εισήγησης και πρότεινε την διέλευση οχημάτων των μόνιμων κατοίκων της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας υπό την προυπόθεση, ότι θα γίνει προσωρινή διαγράμμιση του δρόμου και θέτει σε ψηφοφορία την πρότασή του την οποία και ψηφίζει.

 

 

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Εντελώς παράνομη απόφαση, χωρίς καμία νομική υπόσταση. Ούτε τον τίτλο του έργου δεν φροντίσατε να μάθετε από την βιασύνη σας. Δεν ρωτούσατε τουλάχιστον την Τεχνική Υπηρεσία . Ο τίτλος λοιπόν του έργου είναι : ” ΑΝΆΠΛΑΣΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ “και όχι “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΔΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ”. Η οδός που γίνετε το έργο για να μάθετε και αυτό, λέγετε οδός ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΜΕΡΗ . Ρωτήστε να μάθετε ποια ήταν η Ελένη Χαμέρη . Οδός Αρκαδιάς δεν υπάρχει στην Άνω Πόλη μέχρι προχθές τουλάχιστον . Το μόνο που σας ενδιαφέρει τελικά είναι η ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ ; Κύριε των υπόλοιπων Δημοτικών Παρατάξεων , δεν γνωρίζετε που βρίσκετε ο Εισαγγελέας ; Ρωτήστε , κάποιος θα ξέρει .

  2. Καλά δεν ξέρουν ούτε τον τίτλο του έργου, αλλά ούτε και την οδό που γίνεται το έργο; Η Τεχνική Υπηρεσία τι λέει γι αυτό; Τι ξέρουν τότε; Μήπως ο κ. Δήμαρχος που έλεγε τα σχετικά σχόλια για την Τεχνική Υπηρεσία έχει να μάς πει κάτι; Η κ. Παναγιωτοπουλου είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών;; Πότε έγινε; Πώς κάνει εισήγηση για θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας;; θα τρελαθούμε στο τέλος. Δεν προλαβαίνουμε να σας παρακολουθήσουμε. Έλεος….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button