Τεχνολογία

Επιστήμονες σχεδιάζουν «αόρατο μανδύα» – Θα είναι διαθέσιμος σε 10 χρόνια

Τον «αόρατο μανδύα» του… Χάρι Πότερ έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι υπόσχονται ότι θα είναι μάλιστα έτοιμος να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Η ομάδα της νεοφυούς επιχείρησης «Vollebak» έχει συνεργαστεί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα Τζάκετ Θερμικού Καμουφλάζ, σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθιστά το ανθρώπινο σώμα αόρατο στις υπέρυθρες κάμερες.

«Σχεδιασμένο ώστε στο τελικό του στάδιο να κάνει το ανθρώπινο σώμα αόρατο στις υπέρυθρες (θερμικές) κάμερες, πρόκειται για ένα τζάκετ που προγραμματίζεται από τον υπολογιστή και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά, στο να κάνουμε πραγματικότητα τον αόρατο μανδύα, ο οποίος μέχρι τώρα υπάρχει μόνο στα έργα επιστημονικής φαντασίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Vollebak.

Ο εν λόγω μανδύας περιλαμβάνει 42 έμπλαστρα που αποτελούνται από 100 στρώματα αμιγούς γραφίτη. Το κάθε έμπλαστρο ελέγχεται ξεχωριστά, επιτρέποντας στο χρήστη να ρυθμίζει την θερμική ακτινοβολία στην επιφάνεια του τζάκετ, χωρίς όμως να αλλάζει η θερμοκρασία.

Καλώδια από χρυσό και χαλκό έχουν ενσωματωθεί σε κάθε έμπλαστρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το φοράει να επιλέξει την ποσότητα της τάσης του ρεύματος που χρειάζεται να κατευθυνθεί προς το εκάστοτε έμπλαστρο, προκειμένου τα ιόντα να «σπρώχνονται» ανάμεσα στα στρώματα γραφίτη και έτσι οι υπέρυθρες κάμερες να μην ανιχνεύουν τη θερμότητα.

Προς το παρόν, το Τζάκετ Θερμικού Καμουφλάζ δε μπορεί να κάνει το χρήστη αόρατο στον πραγματικό κόσμο, αλλά λειτουργεί μόνο για όσους θέλουν να κρυφτούν από τις υπέρυθρες κάμερες.

Ωστόσο, η ομάδα της Vollebak επισημαίνει ότι στο μέλλον, θα είναι μάλλον πιθανό να δημιουργηθεί μία τροποποιημένη εκδοχή του μανδύα που θα καθιστά το χρήστη αόρατο και στο γυμνό μάτι.

«Με αρκετά έμπλαστρα και αρκετή ενέργεια, ένας άνθρωπος θα μπορούσε απλά να αφομοιωθεί με το δάσος. Ή ένα αεροπλάνο να μην ξεχωρίζει από τον αεροδιάδρομο. Θεωρητικά, τουλάχιστον, αλλάζοντας την πυκνότητα του γραφίτη θα μπορούσε να αλλάξει το χρώμα που βλέπουμε», είπε στη Daily Mail ο επικεφαλής των ερευνητών.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button