Εκπαίδευση

Επιτυχημένη επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς στην Καλαμάτα [εικόνες]

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ για εκπαιδευτικούς

Σάββατο 22-02-2020

Συνεργασία ΚΠΕ Καλαμάτας – ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών – Δ/νσεις Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

 

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.
Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

 

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

 

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

 

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Εικόνα 1 : Οι καλεσμένοι εισηγητές από το ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών με τα αυτοσχέδια όργανα μουσικής από απορρίμματα

Εικόνα 2: Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δημιούργησαν την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα

Εικόνα 3: Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

 

Εικόνα 4: Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button