Ελλάδα

Επιχείρηση «Χουανίτα Ντολόρες»: Πώς εφοριακοί «τρύπωσαν» σε πολυτελέστατη βίλα στη Μύκονο και ανακάλυψαν «τέρας» φοροδιαφυγής

Τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, έφερε στο φως μια νέα ειδική επιχείρηση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την κωδική ονομασία «Villa Juanita Dolores».

Συγκεκριμένα, ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες, ανέθεσαν σε μεσιτικό γραφείο το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αναζήτηση πολυτελούς καταλύματος, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο «νησί των ανέμων». Μάλιστα, οι εν λόγω ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες! Το μεσιτικό γραφείο τούς ενημέρωσε ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Έτσι, στις 2 Αυγούστου οι ελεγκτές έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio). Εκεί, πολυτελές όχημα που είχε στείλει το μεσιτικό γραφείο, τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, στη Φτελιά.

Στη βίλα εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους του οικήματος. Στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση τού καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις ανερχόταν σε 25.000 ευρώ!

Τότε, οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά και, ως εκ τούτου, οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.

Η μεσίτρια προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές, δηλώνοντας ότι πρόσφατα είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, το ποσό των 19.200 ευρώ για 8 ημέρες διαμονής.

Η λεπτομερής έρευνα που ακολούθησε, αποκάλυψε τα εξής:

Τον Απρίλιο 2018 είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ και με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια το μίσθωμα τριπλασιάζεται.

Όμως, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρ’ όλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Τώρα, και σε συνέχεια όλων αυτών, η ΑΑΔΕ προχωρά κατά προτεραιότητα σε τακτικούς ελέγχους και για τα δύο συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button