ΠελοπόννησοςΤοπικά Νέα

Επιχειρησιακό κέντρο για την Πολιτική Προστασία στην Τρίπολη

Η Τρίπολη θα αποτελέσει την έδρα του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, ενός από τα 13 συνολικά -ένα σε κάθε Περιφέρεια-, που θα δημιουργηθούν προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αντιμετώπισης κινδύνων.

Αυτό έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη το μεσημέρι, σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επισκέφθηκε την αρκαδική πρωτεύουσα συνοδευόμενος απο τον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοτούρη, τον νέο περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου αρχιπύραρχο Θανάση Κολυβήρα και τον εθνικό διοικητή Πολιτικής Προστασίας αντιστράτηγο (ΠΣ) ε.α. Βασίλη Παπαγεωργίου, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χαρδαλιάς Τρίπολη
Χαρδαλιάς Τρίπολη

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία -τον οποίον ο Ν. Χαρδαλιάς παρουσίασε αργότερα στους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου- συγκροτούνται 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων “ώστε όλοι οι φορείς αντιμετώπισης κινδύνου (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Λιμενικό, Ενοπλες Δυνάμεις) να μπορούν, κάτω από μία στέγη, να συντονίσουν πολλά διαφορετικά συμβάντα. Η ολοκλήρωση των εν λόγω κέντρων θα γίνει σε βάθος τριετίας, η κατασκευή τους θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023”.

Παράλληλα, συνέχισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, “από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται όλες οι διαδικασίες για να εξασφαλίσουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι ΟΤΑ για να αντεπεξέλθουν στις πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που έχουν σε επίπεδο πρόληψης και όχι μόνο”.

Χαρδαλιάς Τρίπολη
Χαρδαλιάς Τρίπολη

Σημειώνεται ότι ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως γνωστοποίησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας,  προχωρεί με γρήγορες διαδικασίες ώστε τις επόμενες εβδομάδες να έχει χωροθετηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην περιοχή της Τρίπολης.

Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης ότι ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία προβαίνει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλίσει και το ζήτημα της πρόληψης -κι όχι μόνο της αντιμετώπισης- κινδύνων:

“Θεσπίζεται η πρόληψη μέσα από τις διαδικασίες της κήρυξης μιας περιοχής σε ειδική κινητοποίηση, στα πρότυπα της κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα έργα, εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες όχι απλώς για την αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά για την πρόληψη επαπειλούμενου κινδύνου.

Χαρδαλιάς Τρίπολη
Χαρδαλιάς Τρίπολη

Δίνει ακόμα τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από την επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, να προχωρήσει στην κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων άμεσης ανάγκης υλοποίησης που αφορούν σε τέσερις κατηγορίες, α) καθαρισμούς και β) συντήρηση δασικών δρόμων, γ) διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δ) εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων μικρής κλίμακας. Δηλαδή ό,τι χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την πρόληψη, χωρίς να παρεμβαίνει πλέον η γραφειοκρατία από όλες τις μεχρι τώρα εμπλεκόμενες υπηρεσίες”.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, υποδεχόμενος τον Ν. Χαρδαλιά τόνισε ότι η Περιφέρεια θέλει να είναι η πρώτη που θα προχωρήσει στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος των επιχειρησιακών κέντρων που θα γίνουν, από ένα, στις 13 Περιφέρειες:

“Δώσαμε τα χέρια ότι το επιχειρησιακο κέντρο της Περιφέρειας θα είναι η Τρίπολη και θα δημιουργηθει σε χώρο που θα παραχωρηθεί αμέσως” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ευχόμενος παράλληλα και δύναμη στον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον οποίο, όπως και προς τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, επέδωσε συμβολικά δώρα.

Χαρδαλιάς Τρίπολη

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και των ανώτατων αξιωματικών που τον συνόδευαν, του περιφερειάρχη Π. Νίκα, των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button