Αγροτικά

Ερώτηση Βαρδάκη για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου από αθέμιτο ανταγωνισμό

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την προστασία του κρητικού ελαιολάδου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ανησυχία που έχει προκληθεί στους παραγωγούς ελαιολάδου της Κρήτης, λόγω της συνεχούς πτώσης των τιμών, η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά απο 3,5 ευρώ κατά μέσο όρο τιμής εκκίνησης, τις τελευταίες μέρες η τιμή έχει μειωθεί και ανέρχεται κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου θεωρεί ως επιβαρυντικό παράγοντα της πτώσης των τιμών τις αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου και τις πιθανές «ελληνοποιήσεις του».

Ωστόσο, επειδή η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βαρύνουσας σημασίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Κρήτης και επειδή πάνω απο το 95% της παραγωγής της Κρήτης είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό να εξάγεται σε χύμα μορφή, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ποία είναι τα μέτρα ελέγχου προστασίας του κρητικού ελαιολάδου από προσπάθειες νοθευσής του.

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο με τα οποία μπορεί να υποστηριχτεί η τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου.

Τέλος, με αφορμή τον νόμο για την υποχρεωτική χρήση μη επαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιολάδου στην εστίαση, ο κ. Βαρδάκης ρωτά ποια είναι τα μέτρα ελέγχου για την εφαρμογή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button