Αγροτικά

Εσπεριδοειδή: Παραμένει ο κίνδυνος για προσβολές από τη μύγα της Μεσογείου και την κόκκινη ψώρα

Επικίνδυνα είναι ακόμα τα επίπεδα προσβολής από τη μύγα της Μεσογείου σε ασυγκόμιστους καρπούς εσπεριδοειδών παρά τη μείωση των συλλήψεων στο δίκτυο παγίδευσης, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Οι πληθυσμοί φέτος ήταν ιδιαίτερα υψηλοί από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Με βάση τις οδηγίες, χρειάζεται να συνεχιστεί η προστασία όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών και οι προσβεβλημένοι καρποί πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
Κόκκινη ψώρα, παρλατόρια και μυτιλόμορφη ψώρα

Παρατηρούνται προσβολές σε δέντρα πυκνής βλάστησης ή παραμελημένα από την κόκκινη ψώρα, την παρλατόρια και τη μυτιλόμορφη ψώρα. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, το κλάδεμα και το καθάρισμα των δέντρων περιορίζει την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κοκκοειδών.

Όσον αφορά τις κινητές μορφές, τις έρπουσες και τα νεαρά προνυμφικά στάδια της δεύτερης γενιάς, που είναι τα ευαίσθητα βιολογικά στάδια των κοκκοειδών, βρίσκονται στο μέγιστο των πληθυσμών τους. Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σε δέντρα σοβαρά προσβεβλημένα στο διάστημα από 30 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου.
Ψευδόκοκκος

Από 30 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου συστήνεται και η καταπολέμηση για τον ψευδόκκοκο. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, ο ψευδόκοκκος προσβάλλει καρπούς, κλαδιά και φύλλα. Σε υγρά και σκιερά μέρη του δέντρου, συνήθως στα σημεία επαφής των καρπών μεταξύ τους ή με κλαδιά και φύλλα, σχηματίζει αποικίες καλυμμένες με λευκά κηρώδη νήματα.

Λόγω της έκκρισης μελιτωμάτων αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς, προκαλώντας υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών και φυλλόπτωση. Συστήνεται ο έλεγχος των δέντρων για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων. Όταν οι προσβεβλημένοι καρποί αυτή την περίοδο είναι πάνω από 5%-10%, συστήνεται καταπολέμηση στο ίδιο χρονικό διάστημα με τις ψώρες από 30 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου.

Όπου συνυπάρχουν, συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button