Αγροτικά

Ευκαιρία για τα παραδοσιακά τρόφιμα η νομιμοποίηση των διατροφικών ισχυρισμών

Είναι προφανές ότι οι διατροφικοί ισχυρισμοί ενισχύουν την εικόνα και την αξία των παραδοσιακών προϊόντων, δεν είναι όμως το μόνο στοιχείο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), Γ. Οικονόμου, στο Agro24, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) με τίτλο «Έρευνα & Καινοτομία: Πυλώνες Ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων».

“Το ελαιόλαδο, που είναι το εθνικό μας προϊόν, αναμφίβολα και τεκμηριωμένα έχει δεκάδες θετικά στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να αναφερθούν πάνω στην ετικέτα, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί η κοινοτική νομοθεσία βάζει κάποιους περιορισμούς. Αντίθετα, η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει να αναγράφεται π.χ. ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας ελαιολάδου βοηθάει στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων, κάτι που δεν έχει περάσει από την EFSA και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βεβαίως μπορεί να κάνει κανείς αναφορά στις πολυφαινόλες, αλλά και σε αυτό το κομμάτι δεν είναι ξεκάθαρη η μέθοδος την οποία μετράει κανείς το ποσοστό των πολυφαινολών.” Γενικότερα, οι διατροφικοί ισχυρισμοί επιτρέπονται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων που προορίζονται για εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες.

Γύρω από το ζήτημα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μίλησε περισσότερο στο 4ο Workshop της εκδήλωσης, που είχε θέμα “Ισχυρισμοί υγείας και παραδοσιακά προϊόντα: Ενδυναμώνοντας την προστιθέμενη αξία τους” ο Β. Μαθιουδάκης, τ. Τμηματάρχης της ΕΕ-Νομοθεσία Τροφίμων και νυν Σύμβουλος Νομοθεσίας Τροφίμων & Διατροφής.

Ο κ. Οικονόμου επικεντρώθηκε στο θέμα της προβολής των παραδοσιακών προϊόντων και δήλωσε στο Agro24 σχετικά: “Πρέπει να δούμε και την υπόλοιπη προβολή του ελαιολάδου σαν παραδοσιακό προϊόν, γιατί είναι το μόνο λιπαρό που έχει γεύση. Για παράδειγμα, το κραμβέλαιο είναι ένα λιπαρό που δεν προσδίδει καμία γεύση, δεν συμβάλει σε ένα πιάτο, που θα δημιουργήσει ευχαρίστηση στον καταναλωτή. Οπότε εστιάζουμε γενικά στην εικόνα του ελαιολάδου ως προϊόντος που συνδυάζει γεύση και υγεία. Δεν είναι απλά μόνο κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή κάποιοι ποσοστά”.

Το Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Έρευνα & Καινοτομία: Πυλώνες Ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων», την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, στην Αθήνα. Στόχος ήταν να προβληθεί η σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων του κλάδου των τροφίμων.

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, αναφέρθηκε στις τάσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία Τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και στην ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στη Βιομηχανία και την Πανεπιστημιακή & Ερευνητική Κοινότητα, με τη στήριξη της Πολιτείας, όπου χρειάζεται, προς όφελος του κλάδου και της εγχώριας οικονομίας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φ. Αραμπατζή, η οποία τόνισε ότι «η στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της γενικότερης, φιλικής προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, πολιτικής της» και υπογράμμισε: «Στα τρόφιμα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι επίκεινται τεκτονικές αλλαγές την επόμενη 10ετία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, ενός ισχυρού, δυναμικού, ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής μεταποίησης. Χρειάζεται βεβαίως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, όπως είναι ο μοναδικός θησαυρός της βιοποικιλότητας με 6700 είδη, εκ των οποίων το 22% υπάρχει μόνο στη χώρα μας και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και κυρίως το μυαλό μας ώστε να προσαρμοζόμαστε στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες διεθνώς».

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του καθηγητή κ. Ν. Βέττα, Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει για τις συνολικές προοπτικές ανάπτυξής της η μεταποίηση λόγω και των ισχυρών διασυνδέσεών της με άλλους κλάδους. Τα τρόφιμα και ποτά εμφανίζουν μείωση του εμπορικού ελλείματος κατά 47% από το 2010 έως το 2018 και η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου θα έχει ευνοϊκή επίδραση στο σύνολο του εμπορικού ισοζυγίου και του ΑΕΠ.

Η δεύτερη ενότητα ήταν στοχευμένη στην Έρευνα & την Καινοτομία, πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου των τροφίμων, με αναφορές στον ρόλο που μπορεί να παίξει η συνεργασία των επιχειρήσεων με τους ερευνητικούς φορείς και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την ενίσχυση των ερευνητικών δράσεων και της καινοτομίας στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπ. Κίντζιος, τόνισε την «αναγκαιότητα δημιουργίας νέας μορφής δομών μέσα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα οι οποίες θα αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία τόσο για τα Ιδρύματα όσο και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, μέσα από τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου φιλικού προς επενδύσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και μονάδες συμπαραγωγής νέων προϊόντων και πρωτοτύπων».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία 4 παράλληλα workshops, για σημαντικά θέματα που αφορούν στον κλάδο τροφίμων και συμβάλουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή του πορεία.

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις δικτύωσης εκπροσώπων της Βιομηχανίας Τροφίμων με εκπροσώπους από Πανεπιστημιακά & Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προβάλουν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τις τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει και τα ερευνητικά επιτεύγματά τους, με σκοπό να βελτιωθεί η επικοινωνία και η προώθηση των συνεργασιών μεταξύ της Βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναδείχτηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις, οι δράσεις και οι συνέργειες που αναπτύσσει η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, αξιοποιώντας την έρευνα και την καινοτομία και ενεργοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις, προκειμένου ο κλάδος των τροφίμων να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

agro24.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button