Τεχνολογία

Εφαρμογή «Ξου – Ξου»: Ο Χρήστος Αποστόλου βρήκε τρόπο να διώχνουμε τα κουνούπια

Μια εφαρμογή για το κινητό που θα αποδειχθεί σωτήρια φέτος το καλοκαίρι σχεδίασε ο 25χρονος Χρήστος Αποστόλου από τη Λάρισα.

Η εφαρμογή, η οποία ονομάζεται… «Ksou Ksou» είναι εντελώς δωρεάν και υπόσχεται να διώξει όλα τα κουνούπια που υπάρχουν γύρω σου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ενεργοποιώντας την εφαρμογή ο χρήστης θέτει σε λειτουργεία ένα αρχείο ήχου το οποίο είναι άκρως εκνευριστικό για τα κουνούπια, με αποτέλεσμα αυτά να απομακρύνονται. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιαστή, ο ήχος αυτός δε γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί.

Πώς χρησιμοποιούμε την εφαρμογή «Ksou – Ksou»

Η εφαρμογή «Ksou Ksou» είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ακόμα και από εκείνους που δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή πατώντας εδώ. Η εφαρμογή θα κατέβει μέσω του DropBox ή μέσω Google Drive, κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο της εφαρμογής.

Μετά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε πάνω στο κουνούπι που θα φανεί στην οθόνη σας:

kounoupia

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφαρμογής, η «Ksou – Ksou» έχει κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου για συσκευές Android, όμως εάν διαθέτετε συσκευή Apple, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο ψηφιακό «αντικουνουπικό» μέσα από το BlueStacks 5.

Δείτε το βίντεο

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή «Ksou – Ksou»

Σχετικά με το πώς λειτουργεί το «Ksou – Ksou», η ιστοσελίδα της εφαρμογής αναφέρει:

«Ουσιαστικά, η εφαρμογή παράγει ήχο από 12Hz έως 200Hz. Το δικό μας αυτί ίσως αντιληφθεί από τα 22Hz και πάνω αλλά παρόλα αυτά οι χαμηλότερες για εμάς συχνότητες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τα κουνούπια.

Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 60 είδη κουνουπιών οπότε μερικές φορές μπορεί να πέσουμε και έξω. Μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που θα τους επηρεάσει ο ήχος εξαρτάται και από την όρεξη τους (τα θηλυκά τσιμπάνε), από την περίοδο αναπαραγωγής καθώς και από την περιοχή.

Παρόλα αυτά λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτών. Όλοι μπορούμε να διαθέτουμε ένα ηλεκτρονικό αντικουνουπικό και χωρίς να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 5 διαφορετικά είδη συχνοτήτων ανάμεσα από τα

Έχει αποδειχθεί κυρίως στο παρελθόν ότι ήχοι χαμηλής συχνότητας απωθούν τα αρσενικά κουνούπια Aedes diantaeus NDK (Diptera, Culicidae) σύμφωνα με τους D.N. Lapshin & D.D. Vorontsov. Η όλη λειτουργία βασίζεται στο ότι αντιλαμβάνονται τέτοιες συχνότητες σαν κομμάτι της επικοινωνίας τους.

Σε διάφορα πειράματα που διεξάχθηκαν στον παρελθόν από τους D.N. Lapshin & D.D. Vorontsov, αποδείχθηκε ότι υπήρξαν έντονες συμπεριφορές αποφυγής κουνουπιών σε ήχους στην περιοχή 140–200 Hz.

Τα περισσότερα από τα κουνούπια έφυγαν από την περιοχή πάνω από την πηγή ήχου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μετά την έναρξη του σήματος δοκιμής. Τα κουνούπια πέταξαν ως επί το πλείστον προς τα πάνω, προς τα πλάγια και προς τα πίσω σε σχέση με το δοκιμαστικό ακουστικό διάνυσμα. Υποθέτουμε ότι τα κουνούπια αναπτύσσουν αμυντική συμπεριφορά με βάση την ανάλυση των ακουστικών πληροφοριών.

Το εύρος της αρνητικής φωνοταξίας περιορίζεται σε υψηλότερες συχνότητες από το φάσμα των ήχων πτήσης των ομοειδών θηλυκών, και στο εύρος χαμηλής συχνότητας, από το αυξανόμενο επίπεδο ατμοσφαιρικού θορύβου. Βέβαια για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά κουνούπια και όχι σε θυληκά(τα οπόια είναι και αυτά που τσιμπάνε).

Τα θηλυκά χρειάζονται το αίμα γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα. Παρόλα αυτά οι ultrasonic ήχοι έχουν δείξει να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος των κουνουπιών.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button