Αγροτικά

Εφικτή η ελαιοκαλλιέργεια στον πλανήτη Άρη;

Στη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καλλιέργεια σπόρων σε εξαιρετικά εχθρικές συνθήκες, όπως στον πλανήτη Άρη, προβαίνει νέο ιταλικό σχέδιο, σύμφωνα με τη EURACTIV Ιταλίας.

Η τεχνολογία που δημιουργεί τα μικρο-οικοσυστήματα κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης (ENEA) και πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Tripode.

Στο ιταλικό σχέδιο, η καλλιέργεια ελαιοδέντρων στον Άρη θα μπορούσε πράγματι να καταστεί δυνατή χάρη σε έναν «μικρόκοσμο» που επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν σε ακραία και εχθρικά περιβάλλοντα.

Χρησιμοποιώντας τη γη, το σύστημα προσομοιώνει τις συνθήκες μιας αγροτικής έκτασης, αλλά σε εσωτερικούς χώρους και επιτρέπει στους ανθρώπους να καλλιεργούν πατάτες, ντομάτες, μαρούλια, βασιλικό, ακόμη και δέντρα για πρώτη φορά υπό αυτές συνθήκες.

Στην πραγματικότητα, το σύστημα επιτρέπει στα ξυλώδη φυτά να αναπτυχθούν σε ακατάλληλα περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια, σταθμούς μετρό και εμπορικά κέντρα, αλλά και σε ερήμους ή πολικές περιοχές.

«Οι μικρόκοσμοί μας είναι αληθινά οικοσυστήματα, διαφορετικά από τα παραδοσιακά θερμοκήπια και είναι σε θέση να αναπαράγουν πιστά στο εργαστήριο αυτό που συμβαίνει σε μια καλλιέργεια με φυσικό τρόπο», εξήγησε ο Luigi d’Aquino, μέλος της ομάδας ENEA.

Ο προσομοιωτής που χρησιμοποιείται στο έργο ENEA ελέγχει και διαχειρίζεται την ανάπτυξη των σπόρων μέσω μιας συσκευής υψηλής τεχνολογίας που ελέγχει την υγρασία και τη θερμοκρασία, ενώ ο φωτισμός LED διαμορφώνει τα σωστά επίπεδα φωτισμού.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button