Οικονομία

ΕΦΚΑ: Ασφάλιση Υγείας με 724 ευρώ – Ποιους αφορά

Λήγει μεθαύριο 31/3 η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ ή δεν έχουν ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές.

Και η αναβίωση των 120 δόσεων δεν απέδωσε. Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής ήταν μόνο όσοι είχαν χρέη κατά την περίοδο της πανδημίας και μέχρι τις 31/12/2021. Και ακολούθως σήμερα, εν μέσω κρίσης, θα πρέπει να πληρώνουν τις παλαιότερες υποχρεώσεις μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις (εισφορές). Μια διπλή επιβάρυνση που δεν είναι βιώσιμη.

Έτσι πολλοί οφειλέτες δεν συμμετείχαν στη… νέα ρύθμιση-αναβίωση της παλαιάς, ενώ πολλοί μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές τουλάχιστον 230,25 ευρώ κάθε μήνα για εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (πάντα στην χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση). Ποσό που δύναται να ανέβει στα 302 ευρώ το μήνα όταν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής εισφορών για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση (αφορά τους επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες).

Σε μια τέτοια περίπτωση και προκειμένου να μη μείνουν ανασφάλιστοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο ΕΦΚΑ προσφέρει τη δυνατότητα ασφάλισής τους από τώρα και μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο του 2024 με 724 ευρώ. Δηλαδή καταβάλλοντας μόνο τις εισφορές Υγείας (υπέρ ΕΟΠΠΥ) για 12 μήνες μέσα στο 2023.

Η ασφαλιστική ικανότητα παρέχεται έτσι ανεξαρτήτως της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ (για κύρια ασφάλιση) προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό και σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.

Σε κάθε περίπτωση, όταν απαιτηθεί νοσοκομειακή περίθαλψη αυτή παρέχεται ακόμη και στους ανασφάλιστους. Ωστόσο δεν υπάρχει ευχέρεια παραπεμπτικών εξετάσεων, αγοράς φαρμάκων μόνο με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου (έως 25%) και διαγνωστικών εξετάσεων.

Ως προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η καταβολή εισφορών Υγείας και μόνο δεν διασφαλίζει κανένα δικαίωμα. Τα εν λόγω έτη ασφάλισης δημιουργούν-συσσωρεύουν οφειλές υπέρ ΕΦΚΑ και αυτές είτε θα πρέπει να καταβληθούν πριν την συνταξιοδότηση είτα, αν έχει παρέλθει η 10ετία, θα διαγραφούν. Πάντως ο ΕΦΚΑ κα μτο κέντρο είσπραξης (ΚΑΕΟ) συνήθως στέλνουν ενημερωτικά σημειωμένα περί των οφειλών, ανακόπτοντας έτσι το χρόνο παραγραφής…

Κατά την στιγμή της συνταξιοδότησης, εάν η οφειλή είναι μικρότερη των 20.000 ευρώ, αποδίδεται η σύνταξη και η οφειλή εξυπηρετείται με την μηνιαία παρακράτηση τμηματικής οφειλής για την αποπληρωμή του χρέος (έως πέντε έτη).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button