Οικονομία

ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι ασφαλισμένοι που καλούνται να καταβάλλουν αναδρομικά από εισφορές λόγω καθυστερήσεων

Xιλιάδες είναι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που καλούνται την ώρα που δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα των 400 ευρώ, λόγω καθυστέρησης του ΕΦΚΑ να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ στον Φορέα.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους νέους μηχανικούς, καθώς ενώ έπρεπε να είχαν υπαχθεί στην υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, τελικά κατετάγησαν αυτομάτως από το σύστημα του ΕΦΚΑ στην πρώτη.

Κι αυτό, γιατί το Υπερταμείο ασφάλισης καθυστέρησε δραματικά να τους εγγράψει στα μητρώα του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που κυμαίνονται από 210 ευρώ (1η κλάση) έως 566 ευρώ (6η κλάση).

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Για το διάστημα αυτό οι νέοι επιστήμονες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα 126 ευρώ τον μήνα.

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο το αντίστοιχο έτος. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει ασφαλιστική κλάση είναι να έχει πρώτα εγγραφεί στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετοί νέοι μηχανικοί υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ προκειμένου να μπουν στα μητρώα του ταμείου. Ωστόσο, για πολλούς αυτό δεν κατέστη άμεσα εφικτό εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί (13 Μαρτίου 2020).

Αυτό σήμανε πως αυτόματα κατατάχθηκαν από τον Φορέα στην πρώτη ασφαλιστική κλάση των 210 ευρώ και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων με το ποσό των 126 ευρώ, για τις μηνιαίες εισφορές τους. Έτσι, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2020, ήτοι περίπου 90 ευρώ παραπάνω για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τέλος του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button