Ελλάδα

Εύβοια: Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από πυρκαγιά

Τι δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας Copernicus

Την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που μαίνονται για ένατη ημέρα στην Εύβοια καταγράφει δορυφορική απεικόνιση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.

Στον χάρτη που επισυνάπτει φαίνεται η έκταση των περιοχών που κάηκαν από τη φωτιά, αλλά και οι περιοχές στις οποίες τα πύρινα μέτωπα είναι ακόμα ενεργά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία Copernicus, συνολικά η περιοχή που έχει καεί από τις φωτιές αντιστοιχεί σε 50.456,1 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με 10 τετραγωνικά μέτρα επομένως η καμένη έκταση αντιστοιχεί σε 504.561 τ.μ) ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά πύρινα μέτωπα είναι 14. Ο πληθυσμός στην περιοχή ενδιαφέροντος αντιστοιχεί σε 28.838 κατοίκους, από τους οποίους περίπου 5,448 έχουν επηρεαστεί.

 

fotia.jpg

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς, βρίσκονται κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία και κοιμητήρια, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί. Συνολικά μόνο η καμμένη δασική έκταση υπολογίζεται σε 27.206,2 εκτάρια δάσους.

2.jpg

Η περιγραφή της πυρκαγιάς

Για τις πυρκαγιές η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές. Οι μέτριας έντασης άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις είναι ιδιαίτερα έφλεκτες έκαναν πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών. Πολλοί πυροσβέστες και οχήματα συνεχίζουν να επιχειρούν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Οι αλήτες στο όνομα του κέρδους καταπατούν ανθρώπους ,φύση, περιουσίες και κληρονομιά τής φύσης για τις επόμενες γενιές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button