Αγροτικά

Ζήτηση για ελαιόλαδο προσθέτει στην τιμή επιπλέον 10 λεπτά με την αγορά να αναμένει περαιτέρω ενίσχυση

Κινητικότητα από την πλευρά του εµπορίου έδωσε ώθηση στις τιµές του ελαιολάδου, οι οποίες διαπραγµατεύονται πλέον στα 2,60 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για µια αύξηση της τάξης των 10 λεπτών το κιλό, αφού όλο το προηγούµενο διάστηµα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η αγορά δεν υπερέβη το ταβάνι των 2,50 ευρώ.

 

Ωστόσο η καθυστερηµένη ανοδική τάση στην αγορά ελαιολάδου δεν βρήκε ανταπόκριση από τη µεγαλύτερη µερίδα των παραγωγών. Κι αυτό γιατί υπάρχει η πεποίθηση στον κόσµο της ελαιοκοµίας ότι οι τιµές θα κινηθούν ανοδικά µε την επιστροφή από το διάλειµµα του Αυγούστου. Την εβδοµάδα που πέρασε οι τιµές στη Λακωνία κυµάνθηκαν ανάµεσα στα 2,40 ευρώ έως τα 2,60 ευρώ το κιλό.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, οι ζηµιές που προκάλεσε ο ανοιξιάτικος καύσωνας αναµένεται πως θα διαµορφώσει µια µείωση της παραγωγής κοντά στο 20% στην περιοχή της Λακωνίας και αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους οι παραγωγοί διστάζουν να δώσουν σε τόσο χαµηλές τιµές το προϊόν τους.

Όπως σηµειώθηκε, οι περισσότεροι αναµένουν µια περαιτέρω αύξηση τιµών από τον Σεπτέµβριο, κάτι που ωστόσο λέγεται επιφυλακτικά, για να µην δοθούν εντυπώσεις σε περίπτωση που δεν συµβεί κάτι τέτοιο, ότι διαµορφώθηκε κλίµα εις βάρος των παραγωγών.

Ο λόγος για τον οποίο ο κόσµος του ελαιολάδου είναι συγκρατηµένος, έγκειται στο γεγονός ότι η ζήτηση, που έρχεται κυρίως από εταιρείες του εξωτερικού, αφορά την αγορά ποσοτήτων µε τιµή στα 2,60 ευρώ το κιλό, που όµως θα φορτωθούν µετά το αυγουστιάτικο διάλειµµα. «Είναι άλλο πράγµα να αγοράζει κάποιος σήµερα για να το φορτώσει αύριο ώστε να έχει στοκ να διαχειριστεί και άλλο να πληρώνει τώρα και να σου λέει ότι θα το φορτώσει τον Σεπτέµβριο» εξηγεί παραγωγός. «Αυτό δίνει την εντύπωση ότι κάτι ξέρει και αγοράζει από τώρα µήπως και γλιτώσει τίποτα, γιατί το φθινόπωρο που θα το χρειαστεί θα έχει µεγαλύτερη ζήτηση και η τιµή µπορεί να έχει τσιµπήσει», συµπληρώνει ο ίδιος.

Σύµφωνα µε τους συνοµιλητές µας, το τοπίο αναφορικά µε το κλείσιµο της φετινής εµπορικής περιόδου αλλά και τις προοπτικές της επερχόµενης, αναµένεται ότι θα ξεκαθαρίσει µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου. Πάντως να σηµειωθεί πως όλους τους προηγούµενους µήνες έφυγαν «σιωπηρά» σηµαντικές ποσότητες, κάτι που περιορίζει την πίεση που µπορεί να ασκήσουν τα αποθέµατα ενόψει της νέας παραγωγής.

Πέτρος Γκόγκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button