Τοπικά Νέα

Ηλίας Κανάκης: “H διάλυση της πρωτογενής παραγωγής είναι σχέδιο που υλοποιείται χρόνια τώρα”

Δείτε τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού “Κοινωνία σε Κίνηση” στο Δήμο Πύλου – Νέστορος Ηλίας Κανάκης

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Αύγουστο που όλοι φώναζαν «θέρο ,τρύγος, πόλεμος».

Παλιά, τα χωριά μας είχαν δυο και τρεις παραγωγές…παραγωγή ελιάς , συκιάς ,και κούρβουλου , φυτεύαμε σιτάρι για να έχουμε το ψωμί της χρονιάς, έρχονταν εργάτες από την Τρίπολη ,Λάρισα και Τρίκαλα για την συγκομιδή τού ελαιόλαδου ,τις δανεικαριές για τα κουτρουλια ,το χαράκι και την συγκομιδή της μαυρομάτας .

Όλες αυτές οι παραπάνω αξίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές ,σπούδασαν παιδιά ,αγόρασαν σπίτια στην Αθήνα ,AGRIES για καλλιέργεια και μετέπειτα TRACTER.

Μια μέρα σταμάτησε στο χωριό ένα αυτοκίνητο της Νομαρχίας, κατέβηκαν από μέσα δυο τύποι ,οι οποίοι ήταν γεωπόνοι. Κάνοντας διάλογο στο καφενείο προσπάθησαν να πείσουν τους κατοίκους ότι όλα γίνονται λάθος ,ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ,ότι πρέπει να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός ώστε να περάσει ο κλήρος σε λιγότερα χέρια.

Είχε πλέον πια ξεκινήσει η διάλυση του αγρότη ηθελημένα. Η μέχρι τώρα στάση όλου του πολιτικού συστήματος για το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας .

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και στην ανάπτυξη ;

Βασικό ρόλο έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι , πρέπει να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια σε ικανό βαθμό βασικών προϊόντων ,η έμφαση στην εγχώρια κατανάλωση και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Θα πρέπει στο Υπουργείο Γεωργίας ,εκείνοι οι καρεκλοκένταυροι υπουργοί και υφυπουργοί, να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία ούτε Ολλανδία και φυσικά δεν μπορεί να γίνει, με τον μικρό κλήρο που έχει κατά κεφαλήν ο κάθε αγρότης. Για παράδειγμα, όταν διαπραγματευόμαστε για την νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να μιλάμε για τα ίδια οφέλη με τους Ισπανούς , όταν ένας Ισπανός παραγωγός έχει τριακόσια στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας και βιομηχανική καλλιέργειας με μειωμένο κόστος παραγωγής .

Δεν μπορεί να μας αντιμετωπίζουν το ίδιο και να μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, διότι στην συμφωνία της νέας KAΠ ο Έλληνας υπουργός δεν ήξερε και δεν ασχολήθηκε να μάθει ακριβώς τι συμβαίνει στην Ελληνική ύπαιθρο.

Πίνοντας καφέ στην Βίβλο στο Κολωνάκι, για ποια αγροτική παραγωγή μιλάμε ; Ποια είναι η πρόταση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής; Το ίδιο το κράτος συνειδητά σπρώχνει την παραγωγή στην διάλυση για να βάλει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο παιχνίδι …και ίσως τότε να δούμε επιδότηση για την αγορά ελαιόλαδο, όπως γίνεται σήμερα με την επιδότηση για διακοπές…

Μέχρι και οι Τούρκοι  κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έδωσαν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση των Ελλήνων , για να μάθουν να παράγουν θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο η μεγάλη ποσότητα που δίνει λύσεις .

Αν θα πάρουμε σήμερα που μιλάμε την Μεσσηνία σαν παράδειγμα στο ελαιόλαδο δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν τον αντίστοιχο νόμο της Ισπανία σε παραγωγή και κόστος .Στην Μεσσηνία η παραγωγή του ελαιόκαρπου ακόμα γίνεται με λιοπανο και με δεμπλί όπως πριν δυο χιλιάδες χρόνια ,αυτό από μόνο του είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για παραδοσιακό ελαιώνα και μπορεί να αποδώσει προστιθέμενη αξία.

Στο παλάτι του βασιλιά Νέστορα έγινε ο πρώτος καταγεγραμμένος διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και δεν έχουν καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να το αναδείξουν ,που έτσι και αλλιώς είναι η ιστορία μας .

Όπου και να σταθείς και όπου και αν κοιτάξεις στη Μεσσηνία μόνο ελιές βλέπεις, οι δήμοι έπρεπε να έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία στήριξης της παραγωγής ,υπάρχουν φωνές όπως η δικιά μου ,του κ. Κόκκινου από το ΝΗΛΕΑ για την έλλειψη του εργατικού δυναμικού, όπου φέτος θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην συγκομιδή.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η διάλυση της πρωτογενής παραγωγής είναι σχέδιο που υλοποιείται χρόνια τώρα χωρίς επιστροφή και η ζημιά που έχει γίνει, πιστεύω ,πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Δυστυχώς κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο .

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. 1985 ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΛΑΔΙ 14 ΛΙΤ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
    2022 ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΛΑΔΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΛΙΤ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ +ΔΑΣΙΚΑ + ΕΝΦΙΑ +ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ+ΛΟΓΙΣΤΗ+ΕΛΓΑ +ΕΦΚΑ.
    Ο ΘΙΑΣΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΒΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΡΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΔΙΩΓΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ . ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 1940-55 ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ. ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ. ΜΑΥΡΟ ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button