Πελοπόννησος

Ηλεία: Στον δρόμο για τη σταφίδα οι αγρότες – «Στήριξη, αλλιώς χανόμαστε!»

Την ανάγκη να στηριχθούν από το κράτος με πραγματικά μέτρα που θα βοηθήσουν να παραμείνουν και να επιβιώσουν στο δύσκολο επαγγελματικό μονοπάτι που διάλεξαν, εξέφρασαν οι αγρότες της Ηλείας που για ακόμα μια φορά χθες το πρωί βρέθηκαν στους δρόμους προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να πιέσουν το κράτος στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Για ακόμα μια φορά σημαντική μερίδα αγροτών συγκεντρώθηκε στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη να τους ενημερώνει για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί μετά και τις συζητήσεις που έγιναν με φορείς και επιχειρηματίες το προηγούμενο διάστημα.

Ενημέρωση των αγροτών από τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ για την εξέλιξη όλων των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί για τη σταφίδα.
Πανό με το οποίο εξέφρασαν την ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης, σήκωσαν στην είσοδο του Διοικητηρίου οι αγρότες.
Από την πορεία των αγροτών με τα τρακτέρ τους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του Πύργου.

Σε δεινή θέση οι σταφιδοκαλλιεργητές

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που οι σταφιδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση, με τον κ. Βομπίρη να σημειώνει πως η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν, για τις τιμές του οποίου ωστόσο άφησε αιχμές μιας και όπως είπε είναι εξευτελιστικές, ενώ σχολίασε επικριτικά και τις υποσχέσεις της κυβέρνηση για στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών. Χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη λόγω της χαμηλής τιμής και της αύξησης του κόστους παραγωγής στο 100%, ενώ παράλληλα έστειλε κάλεσμα και στους καλλιεργητές του προϊόντος για να συμμετέχουν στις διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες σε ένα προϊόν που για χρόνια στήριζε τη χώρα και ζούσε αρκετές οικογένειες.

Σύσκεψη για σταφίδα στη Μαγούλα

Ακόμα, ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση στα σημαντικά αιτήματα που εδώ και καιρό έχουν τεθεί από τους παραγωγούς και σημείωσε πως οι αγώνες δε θα σταματήσουν μέχρι τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν. Ακολούθως, σημαντική αναφορά έκανε και στη σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Μαγούλας με τη συμμετοχή από σταφιδονομούς όπως η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος και η Κορινθία, καθώς και αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αγωνιστικό μήνυμα

Τέλος, εστίασε στο παιχνίδι των επιχειρηματιών και στις τιμές που φτάνουν τα 0,70-0,80€, ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο για τους αγώνες που ακολουθούν. «Δε συμβιβαζόμαστε με όσα λένε οι επιχειρηματίες και ούτε θέλουμε να δώσουμε την σταφίδα για φύλαξη. Το κάνουμε και στο σπίτι μας. Θα διεκδικήσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε τις οικογένειές μας. Θα συμμετάσχουμε και στους αγώνες που κάνουν οι εργαζόμενοι και όλος ο υπόλοιπος λαός, καθώς και στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου και τη διαμαρτυρία για την υγεία της 19ης Οκτωβρίου στον Πύργο», κατέληξε.

Αναγκαία η λήψη μέτρων στήριξης

Για τις συνθήκες που βιώνουν και για τον κίνδυνο να οδηγηθούν εκτός καλλιέργειας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση και δεν πάρει μέτρα στήριξης, μίλησαν σταφιδοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της Ηλείας που εξέφρασαν παράλληλα την ανησυχία τους για το μέλλον τους. Παρακάτω οι δηλώσεις τους στην «Π» για το σοβαρό ζήτημα της σταφίδας:

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος – Σταφιδοπαραγωγός Βροχίτσα

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο σταφιδοπαραγωγός βιώνει οικονομική καταστροφή. Πολλοί ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης. Έχουμε ένα μοναδικό στον πλανήτη προϊόν που δεν παράγεται αλλού και δεν μπορούμε να αναδείξουμε τη διατροφική και θεραπευτική του αξία. Ο οικονομικός μαρασμός φαίνεται προ των πυλών. Που είναι η πολιτεία όταν ένα προϊόν κανιβαλίζεται; Έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα να παρεμβαίνει και να διορθώνει την κατάσταση, κάτι που με τη σταφίδα δε βλέπουμε. Θέλουμε δε θέλουμε, η σταφίδα πηγαίνει στα αζήτητα και σε λίγο καιρό εκτιμώ πως θα εξαφανιστεί. Θα το επιτρέψουμε; Υπάρχουν μορφές αγώνα που μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές. Είμαστε μόνοι και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Συνολικά 6.000 οικογένειες ζουν από την Κορινθιακή σταφίδα. Τι θα απογίνουμε;»

Νίκος Βασιλόπουλος – Μέλος Αγροτικού Συλλόγου Καυκωνίας και μέλος ΟΑΣΗ

«Τα προβλήματα της σταφίδας είναι σοβαρά. Το προϊόν παραμένει στις αποθήκες και δεν αγοράζεται. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για εμάς, διότι το κόστος που πληρώσαμε έχει ανέβει σημαντικά, λεφτά δεν πρόκειται να λάβουμε, ενώ δεν είναι γνωστό τι θα απογίνει το προϊόν. Στο χωριό μου υπάρχουν άνθρωποι που έκοψαν το αμπέλι τους από τα νεύρα που δεν μπορούσαν να πουλήσουν το προϊόν. Θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί μαζί μας και να αναδείξει το πρόβλημα όσο περισσότερο γίνεται, διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Μπάμπης Ευσταθίου-Σταφιδοπαραγωγός Χειμαδιό

«Ένα από τα βασικά μέτρα αντίστασης σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την σταφίδα και την τιμή της είναι εμείς οι παραγωγοί να μην την δίνουμε στους εμπόρους στις εξευτελιστικές τιμές που την ζητούν. Να την αφήνουμε στις αποθήκες μας. Το κράτος θα πρέπει να παρέμβει και να δώσει ενεργό ρόλο στην ΣΚΟΣ στα πρότυπα που λειτουργούσε παλαιότερα ο ΑΣΟ προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν λόγο στην διαμόρφωση της τιμής και όχι μόνο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι παραγωγοί στην Ηλεία ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία μόνο Ομάδα Παραγωγών για να διαπραγματευόμαστε το μέλλον της παραγωγής με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποκομίζουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για εμάς. Μάλιστα θα πρέπει να υποχρεώνονται οι παραγωγοί να παραδίδουν την παραγωγή τους στην Ομάδα έτσι ώστε η διαπραγματευτική ισχύ της Ο.Π. να παραμένει ισχυρή για το καλό των καλλιεργητών».

Πορεία και συναντήσεις

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πύργου με τελικό σταθμό το Διοικητήριο, όπου υπήρξε διαμαρτυρία με πανό στην κεντρική είσοδο και ακολούθως συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, ο οποίος άκουσε όλα όσα του μετέφεραν οι αγρότες και μίλησε για λάθος χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών για ένα τόσο σημαντικό και ιστορικό προϊόν όπως αυτό της σταφίδας.

Στη δύσκολη θέση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί και στις εξελίξεις όσον αφορά τη σταφίδα, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button