Τοπικά Νέα

Ημερίδα για την «Επιμόλυνση υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο» στην Κυπαρισσία

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα με θέμα «Επιμόλυνση υδρογονανθράκων στο ελαιόλαδο» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κυπαρισσία.

Δόθηκαν στοιχεία αλλά και τρόποι προστασίας και αποφυγής των επιμολύνσεων, που μπορούν να προστατέψουν την ποιότητα του ελαιολάδου σε εξαιρετικά επίπεδα. Σημειώθηκε επίσης ότι φέτος για τη Μεσσηνία αναμένεται μια εξαιρετική χρονιά, που μπορεί να αγγίξει τους 60.000 τόνους παραγωγής, για αυτό όλοι θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στην προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία και διοργανώθηκε από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε πως λίγο πριν την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής σκέφτηκαν να δώσουν στους παραγωγούς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους επιμολυντές του ελαιολάδου τόσο στο χωράφι όσο και στο ελαιοτριβείο, έγκαιρα και επίκαιρα ώστε να υπάρξει ένα παραγόμενο προϊόν χωρίς επιμολυντές και να μπορεί σαν πιστοποιημένο προϊόν ΠΟΠ να ταξιδέψει στις αγορές φέτος, που φαίνεται να υπάρχει ζήτηση και μικρή παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες.

Ο Νίκος Κουτσούκος χημικός, πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας τόνισε πως «είναι ένα φλέγον θέμα και θέλουμε να δώσουμε συγκεκριμένα πράγματα, όχι θεωρητικές υποθέσεις, ώστε να βοηθήσουμε τόσο τους αγρότες μας όσο και τους ελαιοτριβείς. Έχουμε κάνει πειράματα και ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τη λύση των προβλημάτων, την οποία και θα δείξουμε. Αν ακολουθήσουν αυτούς τους κανόνες δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Βασικοί κανόνες είναι ότι στο κτήμα τα σακιά πρέπει να είναι γιούτινα, να μην έχουν παραφινέλαιο. Καλύτερη λύση είναι οι κλούβες, όχι λιπαντικά στα βενζινοπρίονα που δεν είναι πιστοποιημένα και στο ελαιοτριβείο πρέπει τα γράσα να είναι τροφίμων».

Σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές και επισήμανε ότι η υπόθεση ποιότητας του ελαιολάδου είναι βαριά και δύσκολη και η συνάντηση αυτή έχει σκοπό να εντοπίσει τα προβλήματα και να δώσει λύσεις, υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά της Περιφέρειας θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η ημερίδα και ο κ. Παρασκευόπουλος πάντα λειτουργεί ως Προμηθέας και όχι ως Επιμηθέας.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Γιάννης Ηλιάδης τόνισε πως αυτές οι ημερίδες γίνονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ εστίασε στα προβλήματα που αναμένονται να προκύψουν φέτος με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Στο κύριο μέρος της ημερίδας η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την “Επιμόλυνση στην ελαιοσυγκομιδή” με ομιλητή τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, που στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση των φυτοπροστατευτικών μέσων και την ορθή πρακτική που πρέπει να εφαρμόζουν οι καλλιεργητές, καθώς και στις επιμολύνσεις από άλλους παράγοντες.

Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε την “Επιμόλυνση στην ελαιοποίηση – Πρακτικές αντιμετώπισης στο ελαιοτριβείο (Οδηγός για τα σημεία παρέμβασης των ελαιοτριβέων) – Περιγραφή και ανάλυση αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων για τους υδρογονάνθρακες στο ελαιόλαδο”, με ομιλητή τον Νίκο Κουτσούκο.

Για τα πειράματα που έγιναν και την επιβεβαίωση των ορθών πρακτικών μέσω αποτελεσμάτων χημικών αναλύσεων μίλησε ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Ελαιώνας» με έδρα τους Γαργαλιάνους.

eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Πιστευω πως οι ημεριδες και τα σεμιναρια που οργανωνει ο κος Παρασκευοπουλος πρεπει να βιντεοσκοπουνται και στην συνεχεια τα βιντεο να ανεβαινουν στο καναλι της Διευθυνσης Γεωργικης Αναπτυξης της Κυπαρσσιας στο youtube εκτος εαν υπαρχει θεμα πνευματικων δικαιωματων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button