Κόσμος

ΗΠΑ: Επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά φωλιά με σφήκες-«δολοφόνους»

Αμερικανοί εντομολόγοι ανακάλυψαν στην Ουάσινγκτον την πρώτη φωλιά με γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα ακίνητο στην κωμόπολη Μπλέιν.

ASSOCIATED PRESS

Οι εντομολόγοι, χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπο παγίδας, κατάφεραν με ραδιοπομπούς να εντοπίσουν τη φωλιά, που χρησιμοποιούν οι επονομαζόμενες σφήκες – «δολοφόνοι», στην κουφάλα ενός δένδρου.

ASSOCIATED PRESS

Εκεί αντίκρισαν δεκάδες από τα επικίνδυνα έντομα να μπαινοβγαίνουν στην τρύπα.

Το συγκεκριμένο είδος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πολιτεία της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2019, όμως οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Είναι το μεγαλύτερος είδος σφήκας στον κόσμο και έχει για θήραμά του μέλισσες και άλλα έντομα. Μια μικρή ομάδα ασιατικών γιγαντιαίων σφηκών είναι ικανή να σκοτώσει μια ολόκληρη κυψέλη μελισσών μέσα σε λίγες ώρες.

Οι σφήκες – «δολοφόνοι» συνήθως φωλιάζουν στο έδαφος, αλλά περιστασιακά μπορεί να βρεθούν φωλιές τους σε νεκρά δέντρα.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έδωσε άδεια στις αρμόδιες αρχές να καταστρέψουν τη φωλιά και να αφαιρέσουν το δέντρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

ASSOCIATED PRESS

Οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παγίδων σε ολόκληρη την πολιτεία, και εντομολόγοι παρακολουθούν τις κινήσεις των ασιατικών γιγαντιαίων σφηκών σε μια προσπάθεια να βρουν και να εξολοθρεύσουν τυχόν φωλιές.

Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται επεμβατικό παράσιτο, και εάν αποκτήσει πρόσβαση στην πολιτεία, οι αρχές προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν «αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία».

Αν και δεν επιτίθενται γενικά σε ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα, το τσίμπημά τους είναι πολύ πιο επώδυνο από αυτό της μέλισσας και περιέχει ένα πιο τοξικό δηλητήριο. Στην Ιαπωνία, τα σκοτώνουν 30 – 50 ανθρώπους κάθε χρόνο.

(με πληροφορίες από CNN, RT)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button