Αγροτικά

ΗΠΑ και Βραζιλία οδηγούν την ανοδική πορεία του διεθνούς εμπορίου επιτραπέζιας ελιάς

Με διακυμάνσεις στη ζήτηση ανά αγορά, έκλεισε το δεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2019 – Ιουνίου 2020 για τις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Η Ελλάδα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής επιτραπέζιας ελιάς στην αγορά της Αυστραλίας, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, απορροφώντας αντίστοιχα το 23%, το 17% και το 26% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία με 5% και η Αυστραλία, το Ιράκ και η Χιλή με 3%.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

Οι εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς στις βασικές αγορά (2018-2019)

Οι βασικοί προμηθευτές επιτραπέζιας ελιάς στις παραπάνω αγορές είναι η Ισπανία, η Αργεντινή, το Μαρόκο, η Ελλάδα, η Τουρκία η Αίγυπτος και το Περού. Η Ελλάδα (53%) και η Ισπανία (32%) είναι οι δύο βασικοί προμηθευτές της αυστραλιανής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τον Καναδά, η Ισπανία (57%) και η Ελλάδα (21%) είναι οι βασικοί προμηθευτές. Η Ισπανία είναι ο βασικός προμηθευτής της Κίνας (90%) και της Ρωσίας, ενώ στην αγορά των Ηνωμένω Πολιτειών ηγετική θέσει κατέχουν η Ισπανία (44%) και η Ελλάδα (20%).

Το Μαρόκο (43%) και η Τουρκία (32%) είναι οι βασικοί προμηθευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2019 – Ιουνίου 2020, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% στον Καναδά και τη Βραζιλία, αλλά υποχώρησαν κατά 13% στην Αυστραλία και κατά 9% στις ΗΠΑ συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισαγωγές επιτραπέζιας ελιάς στις μεγαλύτερες αγορές

Ανοδικά οι εξαγωγές ελαιολάδου

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο ελαιολάδου στις παγκόσμιες αγορές για το εννεάμηνο από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Ιούνιο του2020, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25% στον Καναδά, κατά 19% στη Βραζιλία, κατά 17% στη Ρωσία, κατά 17% στην Κίνα, κατά 17% στην Αυστραλία, 12% στις ΗΠΑ και 8% στην Ιαπωνία. Επιπλέον, στη διάρκεια του παραπάνω διαστήματος, οι πωλήσεις εντός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. κατά 38%.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

Εισαγωγές ελαιολάδου στις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές

Τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τη φετινή χρονιά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2020, διαμορφώθηκαν στα 2,02 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας πτώση 10%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου κυμάνθηκαν στα 3,65 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά 28% συγκριτικά με πέρσι.

Στην Τυνησία, οι τιμές παραγωγού τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 3,43 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας πτώση 18%.

Τέλος στη χώρα μας, η τιμή παραγωγού τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ήταν στα 2,11 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 18%.

agro24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button