Αγροτικά

ΗΠΑ: Οι αγρότες παλεύουν για το δικαίωμα να επισκευάζουν τα τρακτέρ τους

Π αγιδευμένοι σε περιοριστικές συμφωνίες που τους στερούν τη δυνατότητα να επισκευάζουν οι ίδιοι τα τρακτέρ και τον υπόλοιπο αγροτικό εξοπλισμό τους είναι οι Αμερικανοί παραγωγοί. Έχοντας πλέον απαυδίσει από τα εμπόδια που παρακωλύουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αρκετοί από αυτούς σχηματίζουν κοινό μέτωπο με νομοθέτες, πολιτικούς και λοιπούς εκπροσώπους τους κλάδου επισκευής και συντήρησης οχημάτων, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης εκστρατείας που στοχεύει να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς.

Στις ΗΠΑ, εταιρείες, όπως η John Deere, απαγορεύουν ρητώς στους ιδιοκτήτες επώνυμων μοντέλων ελκυστήρων να εκτελούν οι ίδιοι τις επισκευές ή να απευθύνονται σε οποιονδήποτε άλλον επισκευαστή εκτός από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους. Σε άλλες περιπτώσεις, επιβάλλουν τη χρήση ενός πολύπλοκου λογισμικού αποκλειστικής εκμετάλλευσης για την αξιολόγηση των ζητημάτων του εκάστοτε αγροτικού μηχανήματος, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την ανάμειξη του παραγωγού. Τέλος, πολλοί κατασκευαστές δεν πωλούν ανταλλακτικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες να προβούν σε επισκευές, ενώ η μη εξουσιοδοτημένη διακίνησή τους μπορεί ακόμη και να ακυρώσει την εγγύηση του μηχανήματος.

Εντούτοις, πολλές φορές η άμεση επισκευή των μηχανημάτων από τους ίδιους τους αγρότες συνιστά οικονομική αναγκαιότητα. Για αυτόν τον λόγο, το δυσλειτουργικό μονοπωλιακό καθεστώς που επικρατεί στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών παραγωγών, αλλά και επαγγελματιών από άλλους καταναλωτικούς κλάδους που έχουν άμεση εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες, γιγαντώνοντας ένα ολόκληρο κίνημα. Πρόκειται για την οργάνωση Repair.org, η οποία πιέζει για τη θέσπιση μιας νομοθεσίας που θα διαφυλάσσει το δικαίωμα των αγοραστών αναφορικά με την επισκευή των μηχανημάτων τους. Οι οργανώσεις της μεγάλης «βιομηχανικής» γεωργίας, αλλά και η Ένωση των Αμερικανών Αγροτών (NFU) έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδιορθώνουν τον δικό τους εξοπλισμό ή να επιλέγουν μεταξύ πολλών συνεργείων»

Η Νεμπράσκα ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που εξέτασε στη νομοθεσία της το δικαίωμα των αγροτών να επιδιορθώνουν τα μηχανήματά τους, ενώ τουλάχιστον 22 πολιτείες ακόμη έχουν αρχίσει να προωθούν τις διαδικασίες για παρόμοιες διατάξεις. Την ίδια στιγμή, σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα θέτουν το ζήτημα στην κορυφή της αγροτικής τους ατζέντας. «Οι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδιορθώνουν τον δικό τους εξοπλισμό ή να επιλέγουν μεταξύ πολλών συνεργείων», αναφέρει η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω ένθερμα τη θέσπιση ενός εθνικού νόμου που θα επιτρέπει στους αγρότες να επισκευάζουν τον εξοπλισμό τους χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται σε κάποιον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο».

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button