Κόσμος

Η ακριβότερη και φτηνότερη βενζίνη στον κόσμο!

Ο παγκόσμιος μέσος όρος πώλησης της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,13 δολάρια το λίτρο. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com, η γενική τάση είναι η βενζίνη να πωλείται ακριβότερα στις πλουσιότερες χώρες, όπου η τιμή διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη φορολογία.

Αντίθετα, στις φτωχότερες χώρες και στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο η βενζίνη πωλείται φθηνότερα. Εξαίρεση στον γενικό αυτό κανόνα αποτελούν οι ΗΠΑ, που είναι οικονομικά προηγμένη χώρα, όμως διαθέτουν φθηνή βενζίνη.

 

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που πωλείται ακριβότερα η βενζίνη συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιεύει η ιστοσελίδα.

Στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,56 ευρώ, όσο και στην γειτονική Ιταλία. Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ακριβότερη δηλαδή βενζίνη βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 1,69 ευρώ, στην δεύτερη η Ισλανδία με 1,67, στην τρίτη η Νορβηγία με 1,65, στην τέταρτη το Μονακό με 1,59, στην πέμπτη η Ολλανδία με 1,58 και ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία με 1,56.

Οι ακριβότερες τιμές πώλησης ανά λίτρο βενζίνης σε ευρώ, όπως τις δημοσιεύει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com

Στην Αλβανία η βενζίνη πωλείται προς 1,33 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην Τουρκία προς 1,25, στην Κύπρο 1,24 και στην Βουλγαρία 1,04.

 

Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα με μόλις 1 λεπτό το λίτρο της βενζίνης, ενώ αμέσως φθηνότερη είναι η βενζίνη στο Τουρκμενιστάν με 0,24 ευρώ, το Κουβέιτ με 0,29 και το Ιράν με 0,30 ευρώ. Αν και η Βενεζουέλα είναι ειδική περίπτωση βλέπουμε ότι και σε άλλες χώρες η βενζίνη είναι πάμφθηνη, κυρίως λόγω εγχώριας παραγωγής.

Οι φθηνότερες τιμές πώλησης ανά λίτρο βενζίνης σε ευρώ, όπως τις δημοσιεύει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button