Οικονομία

Η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε το 2022 κατά 21% – Στα 54 δισ. ευρώ

Στα 54 δισ. ευρώ ανήλθε το 2022 η αξία των συναλλαγών που έγιναν μέσω «πλαστικού χρήματος», ποσό που αντιπροσωπεύει το 38,5% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία έφθασε την ίδια περίοδο στα 130 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του στο Digital Banking Forum που διοργάνωσε η Ethos Events, η εξέλιξη των πληρωμών με κάρτες επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών δεν καθοδηγείται πλέον από έκτακτες συνθήκες όπως η COVID-19, αλλά έχουν περάσει στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών.

Από το σύνολο των 54 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 44,7 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα 9,3 δισ. ανήλθε η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού και που πραγματοποίησαν στη χώρα μας οι ξένοι τουρίστες. Σε όρους πλήθους συναλλαγών, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 1 δισ. το 2019 σε 1,8 δισ. το 2022.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών συνεχίζεται με ρυθμό 15% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του πλήθους των συναλλαγών έφθασε στο 17%. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση έχουν οι ελληνικές κάρτες με αύξηση κατά 15,5% σε αξία και κατά 18% σε πλήθος, ενώ οι συναλλαγές με κάρτες του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 10% σε όρους αξίας, ενώ σε πλήθος αυξήθηκαν κατά 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, στα τερματικά των καταστημάτων οι συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ είναι λίγο πιο κάτω από τις μισές, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος «όλο και περισσότεροι συνηθίζουν να κάνουν μικροαγορές με την κάρτα τους». Συγκεκριμένα, το 42% είναι μέχρι 10 ευρώ, έως 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5%. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έως 10 ευρώ είναι το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ το 5%, ενώ έως 2 ευρώ το 1% των συναλλαγών.

Στη διάδοση των συναλλαγών με κάρτες βοήθησε η ταχεία επέκταση των σημείων αποδοχής τους, δηλαδή των τερματικών POS, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο country manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος, ανέρχεται σε 775.000 σε σύνολο 820.000 εμπόρων.

Η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες εκτιμάται ότι έφερε στα δημόσια ταμεία τον τελευταίο χρόνο περί τα 300 εκατ. ευρώ και η περαιτέρω διάδοσή τους αποτελεί ένα εργαλείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής, που είναι εκτεταμένη στη χώρα μας και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ μεταφράζεται σε 20% απώλειες από ΦΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button